Hlavní obsah

Airbus dodal rekordní počet letadel, ale Boeing nepředstihl

Evropský výrobce letadel Airbus loni dodal svým zákazníkům opět rekordní počet letadel. Uvedla to agentura Bloomberg s odvoláním na informace od zdrojů ze společnosti. Přesto amerického konkurenta, firmu Boeing, nepředstihl, i když získal více nových objednávek

Foto: Regis Duvignau, Reuters

První let letounu Airbus A320neo poblíž francouzského Toulouse

Článek

Podle zdrojů Bloombergu Airbus loni dodal 635 letadel, z toho 79 jen v prosinci. To bylo o šest více, než činil předchozí rekord z roku 2014. Mluvčí Airbusu Stefan Schaffrath odmítl údaj potvrdit. Uvedl, že Airbus zveřejní údaje o dodávkách a objednávkách za loňský rok 12. ledna.

Navzdory rekordu v dodávkách Airbus zaostal za Boeingem. Podle posledních oficiálních údajů Boeing za prvních 11 měsíců loňského dodal 709 letadel.

Zatím se nedařilo novému modelu A350, dodáno bylo 14 kusů, přičemž plán počítal minimálně s patnácti. Velkoletadel A380 dodal méně než třicet. Dominuje naopak v počtu strojů na krátké tratě.

Airbus ale loni již potřetí za sebou překonal Boeing v počtu nových objednávek. Podle údajů listu International Business Times loni Airbus předběžně získal objednávky na 1022 letadel. Boeing do Vánoc 743 objednávek. Jde o hrubé objednávky, nezahrnující počet zrušených objednávek.

Hlavním důvodem dominance Airbusu v nových objednávkách je podle analytiků jeho inovovaný model na krátké vzdálenosti A320neo. Letadla na krátké vzdálenosti se na celkovém počtu objednávek letadel podílejí 75 procenty, z toho Airbus má na objednávkách těchto letadel podíl 60 procent.

Kvůli modelu 320neo otevře v příštím roce novou továrnu v Alabamě. Půjde už o čtvrtý závod vedle stávajících v Toulouse, v Hamburku v Číně.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám