Hlavní obsah

Vánoce na lyžích: Benzín je v alpských zemích dražší než v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lidé, kteří o Vánocích vyrazí autem lyžovat do Alp, zaplatí za benzín hlavně ve Francii a Itálii výrazně víc než v Česku. V Rakousku je benzín také dražší, naopak ale mají levnější naftu. Z okolních zemí tankují levněji než Češi pohonné hmoty jen Poláci. Vyplývá to z aktuálních dat společnosti Colosseum na základě údajů Evropské komise.

Foto: Novinky

Průměrná cena pohonných hmot ve vybraných zemích (přepočteno na Kč za litr)

Článek

V Evropě řidiči nejvíc za pohonné hmoty zaplatí v Itálii. Benzín tam stojí v přepočtu průměrně 39,19 Kč/l, tj. o deset korun víc než v Česku. [celá zpráva]

Nafta v Itálii vyjde průměrně na 35,44 Kč/l.

„Výjimkou je městečko Livigno na severu země. Jelikož se v něm neplatí spotřební daň, tak je tu naopak proti Česku cena o několik korun nižší,” řekl analytik Colosseum Boris Tomčiak. Dodal, že benzín se zde v současnosti tankuje zhruba za 24,31 Kč/l. Nafta pak stojí jen několik haléřů nad dvacet korun.

V Německu si lidé připlatí hlavně za benzín, který je zde proti ČR dražší o víc než šest korun. V Rakousku mohou naopak čeští turisté proti domácím cenám mírně ušetřit na naftě.

Levnější benzínky mimo dálnice

Stejně jako v ČR i v zahraničí platí, že lze najít pumpy, jejichž ceny se od průměrných cen výrazně liší. Vyšší ceny již tradičně drží především čerpací stanice v okolí velkých měst a na hlavních tazích.

Dražší pohonné hmoty ve srovnání s ČR má i Slovensko. Průměrná cena Naturalu 95 je tam aktuálně 32,84 Kč/l, nafta stojí 28,50 Kč/l.

Levněji než v Česku lze naopak natankovat v Polsku. Průměrné ceny se tam dlouhodobě pohybují jednu až dvě koruny pod tuzemskými cenami.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám