Hlavní obsah

„Česká potravina“ má být z tuzemských surovin, schválila vláda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky pro to, kdy smí výrobce označit potravinu za opravdu českou, přesně stanoví novela zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterou v pondělí schválila vláda. U jednosložkových potravin, jako je mléko, maso nebo zelenina, budou muset být suroviny ze 100 procent z ČR. U vícesložkových, například salámu, budou suroviny nejméně ze 75 procent českého původu.

Foto: Petr Horník, Právo

Řeznictví obchodního řetězce Globus v Čakovicích

Článek

„V zákoně o potravinách jsme měnili paragrafy tam, kde bylo dosavadní znění pro veřejnost nepřesné a nedávalo jí tolik informací, které o potravinách chtěla mít. To jsme změnili, takže jsme například sjednotili způsob informování o původu nebalených potravin v případech, kdy to je to povinné. Tento údaj spotřebitel najde vždy těsně u ovoce, zeleniny, hovězího, vepřového nebo drůbežího masa,“ řekl ministr zemědělství Marian Jurečka.

Nápis „česká potravina“, „vyrobeno v České republice“, českou vlajku, mapu České republiky a podobná loga a texty odkazující na český původ výrobku už budou moci výrobci použít, jen když splní uvedené podmínky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Kontroly zůstanou i hygieně

Vláda v pondělí zároveň zamítla převod kompetencí od hygieniků pod Státní zemědělskou a potravinářskou inspekci (SZPI), řekl mluvčí předkládajícího ministerstva zemědělství Hynek Jordán.

Hygienikům měly zůstat kontroly potravin ve školách a v nemocnicích, SZPI měla kontrolovat otevřené provozy jako jsou restaurace nebo kavárny. Proti se ostře stavělo ministerstvo zdravotnictví, lékaři i zdravotnické odbory.

Větší varování na cigaretách

Poslední velkou změnou je převedení evropské tabákové směrnice do českých zákonů. Na cigaretových krabičkách by tak varování před škodlivostí kouření mělo zabírat minimálně 65 procent obalu. Novela navíc zakáže i prodej jakýchkoliv cigaret s příchutí, kromě mentolu.

Výrobci cigaret upozorňují, že na přijetí novely parlamentem není v ČR příliš času. "Cesta k tomu, než z výrobní linky sjedou krabičky podle nových požadavků, trvá přibližně šest měsíců, a tedy do 20. května budoucího roku, od kdy je směrnice EU účinná, už moc času nezbývá," uvedla mluvčí JT International Danica Siváková. Podle ní v případě pozdního schválení hrozí výpadky v zásobování.

Zavedení většího varování před škodlivostí kouření by mělo podle důvodové zprávy snížit počet kuřáků v Česku o dvě procenta a počet kuřáků snažících se o odvyknutí by se měl zvýšit o čtyři procenta. Pokud by ČR normu nepřijala, hrozily by jí sankce.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám