Hlavní obsah

Čína expanduje v Africe, poskytne 60 miliard dolarů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Johannesburg

Čína prohlubuje svou ekonomickou expanzi do Afriky. V pátek přislíbil v Johannesburgu prezident Si Ťin-pching rozvojovou pomoc a půjčky africkým zemím ve výši 60 miliard dolarů. Suma překročila očekávání, uvedla BBC.

Foto: Sidney Seshibedi, Reuters

Čínský prezident Si Ťin-ping a jihoafrický prezident Jacob Zuma přicházejí na zasedání FOCAC v Pretoria.

Článek

Prezident o čínském plánu informoval na summitu Číny s Afrikou na Fóru čínsko-africké spolupráce (FOCAC), kterého se účastní přes 35 afrických hlav států a šéfů vlád. Si přitom uvedl, že rychlý růst Afriky je „nezastavitelný“.

Pomoc v podobě rozvojových půjček, grantu a rozvojových fondů se očekávala, ale suma je nečekaně vysoká. Tříletá podpora se týká deseti oblastí včetně industrializace, modernizace zemědělství, finančních služeb, bezpečnosti a zelených technologií.

„Čína se stala největším obchodním partnerem Afriky a Afrika je nyní jedním z hlavních zdrojů importu a čtvrtou největší oblastí investic,“ řekl jihoafrický prezident Jacob Zuma s tím, že toto partnerství přinese další pozitivní výsledky pro rozvoj Afriky.

Zuma zdůraznil, že Čína a Afrika představují třetinu světové populace, což vytváří velké příležitosti vytváření nových trhů. Afrika ale čelí vysoké nezaměstnanosti mladých a afričtí vůdci jsou pod tlakem, aby vytvářeli nová pracovní místa.

Čína, jejíž ekonomika se zadírá, vidí velkou příležitost v exportu do Afriky, odkud hlavně dováží suroviny, i když využívá i tamní levnou pracovní sílu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám