Hlavní obsah

Nová dvacetieurovka odolnější proti padělání je už v oběhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Novou dvacetieurovou bankovku s lepší ochranou proti padělání ve středu uvedly do oběhu centrální banky zemí eurozóny a Evropská centrální banka ve Frankfurtu. Bankovka má výraznější barevné provedení. Dokonalejší zabezpečení představuje zejména takzvané „okno s podobiznou” v horní části holografického proužku.

Foto: Jens Meyer, ČTK/AP

Nová dvacetieurová bankovka je lépe chráněná proti padělání.

Článek

Nová dvacetieurovka je třetí bankovkou ze série Europa, která postupně nahrazuje původní sérii zavedenou v roce 2002. Vytištěno jí bylo přes 4,3 miliardy kusů, které se postupně začnou používat v bankomatech, bankách a obchodech. Bankovky z první série budou postupně stahovány z oběhu, ale svou hodnotu neztratí.

Foto: www.nove-eurobankovky-cs.eu

Porovnání nové (vlevo) a staré bankovky

Lidé se mohou s ochrannými prvky seznámit na webu.

Když se bankovka nastaví proti světlu, okno zprůhlední a zobrazí se v něm podobizna mytologické postavy Európy, která je viditelná z obou stran bankovky. Když se bankovka nakloní, v okně se kolem hodnotového čísla zobrazí i duhově zbarvené proužky. Na zadní straně bankovky se v okně zobrazí duhově zbarvená hodnotová čísla.

Eurobankovky v současnosti jako platidlo sdílí asi 338 miliónů lidí v 19 zemích eurozóny.

Reklama

Výběr článků

Načítám