Hlavní obsah

Cena ropy se blíží šestiletým rekordům, benzín v Česku může dál zlevnit

Novinky, tov

Světové ceny ropy v tomto týdnu dál výrazně klesly a severomořská ropa Brent sestoupila na nové minimum za dva a půl měsíce. Pokud se nízké ceny ropy udrží, může benzín u čerpacích stanic v ČR do konce měsíce zlevnit o dalších 50 haléřů, odhaduje analytik.

Foto: Luke Macgregor, Reuters

Tankovací pistole na čerpací stanici v Londýně

Článek

„Brent se nyní prodává kolem 45 dolarů za barel. Naposledy byla ropa o několik dolarů levnější letos v srpnu, kdy se dostala až ke 42 dolarům. S výjimkou tří srpnových dní ale předtím byla surovina takto levná naposledy v březnu 2009,” řekl Novinkám analytik společnosti Colosseum Boris Tomčiak.

Důvodem poklesu cen je podle něj fakt, že nabídka na trhu s ropou výrazně převyšuje poptávku. „OPEC těží nad kvótami a zřejmě s tím nehodlá nic dělat. Zavírání nerentabilních vrtů v USA je pomalejší, než se čekalo,” uvedl.

Benzín může zlevnit

Ropný trh nadále oslabuje pokračující silný nárůst zásob na americkém trhu. Zásoby ropy v USA se minulý týden zvýšily o 4,2 miliónu barelů a rostly již sedmý týden po sobě, uvedl ve čtvrtek Úřad pro energetické informace (EIA). Analytici čekali podle agentury Reuters zvýšení jen o milión barelů.

„Jsou to další údaje svědčící o přesycení ropou v USA a i na globálním trhu," řekl Reuters analytik Chris Jarvis z firmy Caprock Risk Management.

Pokles cen ropy je dobrou zprávou i pro české řidiče, projevit by se měl během dvou až tří týdnů.

„Pokud se takto nízké ceny ropy udrží, koncem listopadu očekáváme zlevnění pohonných hmot na českých čerpacích stanicích o 50 haléřů, více u benzínu než u nafty,“ dodal Tomčiak. Pro zimní období je totiž podle něj typické, že se cena nafty v prosinci dostává nad cenu benzínu, zatímco nyní je nafta levnější.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám