Hlavní obsah

Čtyřprocentní růst české ekonomiky očekává OECD i Brusel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

České hospodářství zrychlí v letošním roce růst na 4,3 procenta. Bude se mu tedy ekonomicky dařit lépe, než se dosud předpokládalo. Ve svém pololetním výhledu to uvedla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Podobně odhadem růst české ekonomiky Brusel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

OECD přitom ještě v červnu pro letošek předpovídala Česku růst o 3,1 procenta.

Nyní naopak zhoršila svůj odhad pro příští rok. Podle nové prognózy zpomalí po Novém roce růst hrubého domácího produktu (HDP) na 2,3 procenta. Ještě v červnu OECD předpokládala zmírnění na 2,5 procenta.

Brusel to vidí podobně

Výhled OECD se pro letošek shoduje s posledním odhadem Evropské komise, pro příští rok je oproti bruselskému o desetinu bodu lepší. Ovšem ve srovnání s odhady českého  ministerstva financí a ČNB jsou jejich odhady růstu střízlivější. (viz tabulka)

Českou ekonomiku letos táhla vzhůru domácí poptávka a podpora v podobě veřejných investic financovaných z programů Evropské unie. V příštích dvou letech budou ke slušnému růst přispívat podpůrné finanční podmínky, růst mezd a firemních zisků a také zlepšující se poptávka ze zahraničí, předpovídá OECD.

Prognózy hospodářského růstu pro ČR (% HDP)
20152016
Ministerstvo financí4,52,7
ČNB4,72,9
Evropská komise4,32,2
OECD4,32,3

Pro rok 2017 odhaduje OECD v ČR růst HDP o 2,4 procenta. Zvyšující se domácí náklady povedou k tomu, že tempo růstu spotřebitelských cen dosáhne v roce 2017 cílové dvouprocentní úrovně. Jakmile míra inflace jasně poroste k tomuto cíli, měla by Česká národní banka (ČNB) ukončit režim devizových intervencí, doporučuje OECD.

Zpomalení ve světě

ČNB se pomocí režimu devizových intervencí snaží udržet kurz koruny poblíž hodnoty 27 Kč/EUR. Její bankovní rada se minulý týden shodla na tom, že ukončení režimu se pravděpodobně odsouvá do období kolem konce roku 2016. [celá zpráva]

Pro globální světovou ekonomiku OECD naopak snížila letošní výhled růstu o desetinu bodu na 2,9 procenta. Důvodem je hlavně zpomalení Číny a rozvíjejících se tržních ekonomik. OECD varovala před útlumem ve světovém obchodu, který podle ní sestoupil na hodnoty, jaké se obvykle spojují se světovou hospodářskou recesí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám