Hlavní obsah

Při blackoutu by Temelínu pomohlo Lipno

Právo, ch

Při případném blackoutu (rozsáhlém výpadku elektřiny) by Temelínu pomohla lipenská vodní elektrárna. Ve středu si takovou situaci v jaderné elektrárně vyzkoušely při společném cvičení, na němž se podílelo třicet odborníků energetické společnosti ČEZ, ČEPS a E.ON.

Foto: Marek Sviták

Do cvičení se zapojily tři desítky odborníků. Na snímku řídící středisko Temelína.

Článek

„Elektrárna je na blackout připravena. Může například snížit výkon na minimum a vyrábět elektřinu pouze pro sebe. K dispozici má také hned několik dieselgenerátorů. Scénář cvičení proto předpokládal nejhorší možnou variantu selhání všech třinácti způsobů elektrického napájení bezpečnostních systémů elektrárny. Tak se do cvičení mohli zapojit i distributor elektřiny a správce přenosové soustavy,“ shrnul přípravy cvičení mluvčí elektrárny Temelín Marek Sviták.

Podle odborníků není blackout nereálnou hrozbou. V Evropě se letos v březnu bez elektřiny musely obejít téměř tři milióny obyvatel v Amsterdamu. Veškeré lety tehdy zrušilo i čtvrté největší evropské letiště Schiphol.

Vůbec největší blackout byl před třemi lety v Indii, kdy zůstalo na konci července bez elektřiny až 600 miliónů obyvatel.

Zima je kritičtější období

„Pro českou přenosovou soustavu bývají kritické především zimní měsíce, kdy jsme zatíženi nechtěnými tranzitními přetoky z německých větrných elektráren. I proto společnost ČEPS uvede na konci příštího roku v elektrické stanici Hradec u Kadaně do provozu PST transformátory, které zajistí bezpečný provoz naší přenosové soustavy,“ uvedla mluvčí ČEPS Barbora Peterová.

I přesto chce být největší česká elektrárna připravena na situaci, kdy by přes veškerá nová opatření k blackoutu došlo.

Vodní elektrárny naběhnou za pár minut

Středeční cvičení potvrdilo, že při rozpadu přenosové soustavy by Temelín mohl počítat s pomocí z vodních elektráren Lipno, Orlík nebo Hněvkovice. V případě lipenské elektrárny stačí deset procent výkonu jednoho ze dvou turbogenerátorů, aby měl Temelín potřebné množství elektřiny pro chlazení reaktoru.

Start Lipna je velmi rychlý, pohybuje se mezi dvěma až třemi minutami. Distribuční společnost E.ON má v tomto případě pro Temelín připravenou speciální linku.

Jak podotkl mluvčí společnosti Vladimír Vácha, jde o vyčleněnou trasu o délce několik desítek kilometrů přímo od generátoru vodní elektrárny Lipno přes rozvodnu Dasný do Kočína, odkud by byl Temelín napájen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám