Hlavní obsah

Evropské akcie se vyšplhaly na dvouměsíční maxima

Evropské akcie v pátek pokračovaly v silném růstu a jejich hlavní indexy se vyšplhaly na dvouměsíční maxima. Akcie nadále těží z vyhlídek na rozšíření stimulačních opatření Evropské centrální banky (ECB), náladu na trhu navíc podpořilo překvapivé snížení úrokových sazeb v Číně.

Foto: Staff, Reuters

Burza v německém Frankfurtu nad Mohanem

Článek

Panevropský index FTSEurofirst 300 si v pátek připsal 1,95 procenta a uzavřel na 1490,63 bodu. Už ve čtvrtek přitom zpevnil o 2,1 procenta. Hlavní index německých akcií DAX v pátek přidal 2,88 procenta na 10.794,54 bodu a za celý týden získal 6,8 procenta. Zaznamenal tak nejvýraznější týdenní nárůst od února 2011.

Čínská centrální banka se v pátek rozhodla podpořit ekonomiku snížením úrokových sazeb o čtvrt procentního bodu a zmírněním požadavků na minimální rezervy komerčních bank.

ECB na čtvrtečním zasedání ponechala úrokové sazby beze změny, stejně jako program nákupu dluhopisů. Její šéf Mario Draghi ale řekl, že banka v prosinci měnovou politiku přehodnotí. Upozornil také, že na čtvrtečním zasedání se diskutovalo o dalším snížení depozitní sazby.

K růstu evropských akciových trhů přispěly i dobré hospodářské výsledky některých podniků, například norské pojišťovny Gjensidige. Akcie švédského dodavatele telekomunikačních zařízení Ericsson ale šest procent odepsaly, neboť jeho čtvrtletní zisk zaostal za očekáváním analytiků.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám