Hlavní obsah

Fiat a Starbucks zneužily nelegální daňové úlevy, Brusel žádá doplacení stovek miliónů

Automobilka Fiat Chrysler a kavárenský řetězec Starbucks mají v Evropě doplatit na daních 20 až 30 miliónů eur (540–810 miliónů korun). Výhodné daně, které si firmy domluvily s Lucemburskem a Nizozemskem, jsou „ilegální”. Rozhodnutí Evropské komise ve středu oznámila eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Daňové výhody poskytnuté automobilce Fiat v Lucembursku a kavárenskému řetězci Starbucks v Nizozemsku podle eurokomisařky odporují pravidlům EU o státní pomoci. Dosavadní režim podle ní nemůže pokračovat a oba státy mají z firem vymoci příslušné doplatky daní.

Rozhodnutí je podle Vestagerové jasným signálem, že národní daňové úřady nemohou žádné firmě, ať je jakkoli velká či vlivná, poskytnout nespravedlivé daňové výhody proti konkurenci.

"Pro většinu společností, velkých, středních či malých, je to doufám uklidňující zpráva. Pro ty, kteří daně vždy poctivě platili," řekla na tiskové konferenci komisařka.

Starbucks vzápětí prohlásil, že se proti rozhodnutí odvolá, protože „dodržel předpisy Nizozemska i OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj)“, uvedla agentura AP. Že by obdržel zakázanou státní pomoc, popírá i Fiat.

Komise dál vyšetřuje podobné praktiky v dalších zemích, kromě Lucemburska také například v Belgii a v Irsku.

Irsko EK obvinila z nelegální státní pomoci americkému výrobci telefonů a tabletů Apple už v roce 2014. Podle serveru Business Insider platil Apple tehdy v Irsku na firemních daních jen necelá dvě procenta ze zisku.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Eurokomisařka pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestagerová

Aktuální rozhodnutí komise následuje po vyšetřování, které bylo zahájeno loni v červnu. Vestagerová zdůraznila, že takzvaná rozhodnutí o daňovém režimu jsou obecně zcela legální ve chvíli, kdy firmě dávají jistotu ohledně toho, jaké daně bude skutečně muset platit.

Vyšetřování ale zjistilo, že v uvedených případech byl zdanitelný zisk počítán s pomocí "umělé a komplexní metodiky", která neodrážela hospodářskou realitu. V případě Fiatu by při výpočtů podle skutečných tržních podmínek měly být daně dvacetkrát větší, uvedla podle AP Vestagerová.

V případě Lucemburska a tamní finanční společnosti Fiat Finance and Trade se tak dělo od roku 2012, v kauze Starbucks a Nizozemska pak od roku 2008.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám