Hlavní obsah

České dovolené jsou nadprůměr, nejvíc pracují lidé v Hongkongu

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi mají v průměru víc dovolené za rok než Slováci nebo Poláci a jen o den méně než Němci. Vyplývá to ze studie švýcarské banky UBS, která také porovnala, kolik hodin ročně odpracují lidé ve vybraných městech světa. Tyto údaje většinou odrážejí poměry v celém státě.

Foto: David Ryneš, Novinky

Počet dní placené dovolené za rok

Článek

Rájem workoholiků by mohl být Hongkong, kde lidé odpracují v průměru přes 50 hodin týdně a za rok mají jen 17 dní dovolené.

Kdo má naopak rád hodně volného času, měl by pracovat v Paříži, kde v průměru lidé odpracují týdně 35 hodin (na základě opatření francouzské vlády) a mají 29 dní placené dovolené. Ročně Pařížané odpracují o tisíc hodin méně než lidé v Hongkongu, uvedli autoři studie největší švýcarské banky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Češi se ve výši odpracovaného času drží kolem průměrných 40 hodin týdně a odpracují za rok podobné penzum jako Poláci či Němci. O něco víc hodin odpracují ročně Slováci.

Foto: David Ryneš, Novinky

Kolik hodin za rok odpracují

V průměru mají lidé ve světě 4,5 týdne dovolené.

Češi jsou v průměru s 28 dny dovolené na stejné úrovni jako mnohé západní státy, tvrdí UBS. Zákoník práce stanovuje minimálně čtyři týdny dovolené, ve většině firem je obvyklých pět týdnů (25 dní). Policisté mají ale 30 dnů dovolené, vojáci 37 a učitelé osm týdnů. Některé firmy začaly v poslední době poskytovat svým zaměstnancům několik dní placeného volna v případě nemoci (tzv. sick days) nebo na zařizování úředních záležitostí (tzv. free days). Výjimečným benefitem je šestý týden dovolené. To vše  zřejmě přispělo k vyššímu průměru dnů dovolené v Česku.

O den víc dovolené než v Česku mají obyvatelé Berlína, a to 29 dnů. Nejvíce dovolené mají v Manámě, hlavním městě Bahrajnu – 34 dní, nejméně naopak v Šanghaji – jen sedm.

Dovolenou je myšlena placená dovolená, nikoli volno v období státních svátků. Když se sečtou dny dovolené a volno v rámci státních svátků, jsou na tom nejlépe obyvatelé brazilského São Paula. Nemusejí pracovat 50 dní, tedy deset pracovních týdnů. Z toho mají 31 dnů dovolené.

Nejméně státních svátků mají v portugalském Lisabonu, pouhých pět (a 23 dní dovolené). Česko má nyní dvanáct svátků, dohromady s dovolenou tedy lidé nemusejí pracovat 40 dní.

Reklama

Související témata:

Související články

Pro chudé Slováky dovolená zdarma

Stovky sociálně slabších rodin ve Slovenské republice mohou využít zcela novou nabídku dovolené zdarma. Stát totiž proplatí pobyt i plnou penzi pro rodiče...

Výběr článků

Načítám