Hlavní obsah

Každý Čech dluží za stát 158 tisíc. Je to mírný pokles

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Státní dluh letos ke konci září klesl o 0,6 miliardy korun na 1,663 bilión. Na každého Čecha tak připadá dluh zhruba 158 tisíc, o tři tisíce méně, než před rokem. Vyplývá to ze statistiky, kterou v pátek zveřejnilo ministerstvo financí.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj státního dluhu ČR

Článek

Pokles dluhu vedl podle ministerstva také k nižším čistým úrokovým výdajům na obsluhu dluhu, a to meziročně o 2,1 miliardy na 40,9 miliardy korun.

Státní dluh je tvořen dluhy vlády a vzniká především hromaděním schodků státního rozpočtu. Financován je pokladničními poukázkami, státními dluhopisy, přímými půjčkami nebo půjčkami od Evropské investiční banky.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Ministerstvo během tří čtvrtletí vydalo na domácím trhu střednědobé a dlouhodobé dluhopisy za 122,4 miliardy korun. Zároveň splatilo během prvního až třetího čtvrtletí dluhopisy za 113 miliard korun.

Zásluha vlád to není

Podle hlavního ekonoma společnosti Roklen Lukáše Kovandy stabilizace státního dluhu není výsledkem zlepšení hospodaření české vlády – ať už té současné nebo minulých –, nýbrž čerpáním rezervních prostředků.

„Dlouhodobě je ovšem kýžené státní dluh nejen stabilizovat, ale začít redukovat. A nikoli pouze opticky, tedy čerpáním rezerv. Pokud se ekonomika bude vyvíjet podle očekávání a poroste solidním tempem, letos kolem čtyř procent, měla by vláda být ambicióznější a zasadit se o nižší rozpočtové schodky,” řekl Novinkám Kovanda.

Příznivé podle něj nicméně je, že v poměru k hrubému domácímu produktu je veřejné zadlužení Česka, jehož podstatnou složkou je právě státní dluh, v kontextu zemí EU podprůměrné. „V daném ukazateli jsme na tom lépe než země jako Německo, Rakousko, Finsko či Nizozemsko, o takzvaných periferních státech eurozóny ani nemluvě,” dodal.

Investoři platí Česku, že nám mohou půjčovat

Úřad upozornil, že v srpnu bylo poprvé v historii České republiky dosaženo u prodeje státních dluhopisů záporného výnosu, a to -0,001 procenta. Šlo o prodej tříletých dluhopisů. Následně v září byla vydána ministerstvem další emise státního dluhopisu, u které byl průměrný záporný výnos -0,212 procenta. [celá zpráva]

Během celého roku 2014 státní dluh klesl meziročně o zhruba 20 miliard na 1,6637 biliónu korun. Šlo o první pokles dluhu od roku 1995.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám