Hlavní obsah

Do Česka se dostaly tisíce balení rizikové cizrnové pomazánky

Do Česka se dostaly stovky kilogramů, tedy tisíce balení rizikové cizrnové pomazánky značky Lunter ze Slovenska s datem spotřeby 21. srpna. Pro spotřebitele je potenciálně nebezpečná, může totiž obsahovat jed botulotoxin, jehož konzumace může skončit i smrtí, řekl mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) Pavel Kopřiva.

Foto: SZPI

Cizrnová pomazánka Lunter ze Slovenska obsahovala botulotoxin.

Článek

Jed se našel v balení, které snědl muž z Banskobystricka a skončil v kómatu. V kontrolní šarži přímo ve výrobě se však jed nenašel. [celá zpráva]

SZPI nechala stáhnout z oběhu výrobek ve středu a využila institut opatření obecné povahy, který jí od letoška umožňuje zakázat prodej plošně, a ne vybraným prodejcům. Preventivně stáhl z trhu pomazánku i slovenský výrobce Alfa Bio.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Přímo ve výrobě dělala laboratorní testy u kontrolní šarže slovenská Státní veterinární a potravinová správa. Potvrdily, že botulotoxin ve výrobku není. „Klíčové pro princip předběžné opatrnosti však je, že se jed našel v balení, které snědl postižený,” vysvětlil Kopřiva. Jak však doplnil, není zřejmé, zda se tam dostal při výrobě či později.

Botulotoxin může vznikat například také při nevhodném skladování. Vzorek, u něhož byl test pozitivní, byl odebraný z odpadkového koše více než 24 hodin po konzumaci.

Zjišťují obchody, kde se prodávala

SZPI důrazně varovala spotřebitele před konzumací. „V jakých obchodech se pomazánka prodávala, nyní teprve zjišťujeme,” řekl Novinkám Kopřiva. Vzhledem k tomu, že prodejci měli pomazánku na skladě, je podle něj pravděpodobné, že se nějaká balení prodala. „Vydali jsme obecný zákaz, takže výrobek už nesmí prodávat žádný obchod,” dodal.

Příjemcem šarže byla v Česku firma KALMA ze Sviadnova na Frýdecko-Místecku a firma KIVET z Prahy.

Podle informací webu www.aktuality.sk 43letý muž z Banskobystricka jedl ve stejný den jako pomazánku také houby a údajně pracuje s biologickým odpadem z ambulancí. Hospitalizovali ho v noci z 11. na 12. srpna v banskobystrické nemocnici s podezřením na botulismus. Zůstává ve vážném stavu.

Jed produkují bakterie Clostridium botulinum. Smrtelný je pro člověka podle informací Wikipedie jeden mikrogram. Blokuje funkci nervů, vede k postupnému ochrnutí svalstva včetně dýchacího, takže dojde k udušení za plného vědomí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám