Hlavní obsah

Turistů v Česku přibylo. Nejvíc jezdí Němci a Slováci

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česko letos ve druhém čtvrtletí navštívilo o 8,4 procenta víc zahraničních turistů než loni. Pokračuje úbytek návštěvníků z Ruska, naopak téměř o polovinu přibylo turistů z Číny. Oznámil to v pátek Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Odkud do Česka přijíždí nejvíce turistů (za první pololetí)

Článek

Hostů v hromadných ubytovacích zařízeních bylo ve druhém čtvrtletí celkem 4,4 miliónu, což je proti loňsku nárůst o 9,3 procenta. Výrazně přibylo domácích turistů. Jejich počet se meziročně zvýšil o 10,4 procenta. Zahraničních hostů přibylo o 8,4 procenta.

Nejvíce turistů z ciziny přijelo opět z Německa. Tvořili víc než pětinu zahraniční klientely a v porovnání se stejným obdobím minulého roku se jejich počet zvýšil o 14,8 procenta.

Druhou nejpočetnější skupinu zahraničních návštěvníků tvořili ve druhém čtvrtletí obyvatelé Spojených států amerických s meziročním navýšením příjezdů o 15,1 procenta. Na třetím místě se umístilo Slovensko s nárůstem o 16,1 procenta. V součtu za celé pololetí ale přijelo víc Slováků (254 tisíc) než Američanů (207 tisíc).

Moravskoslezský kraj si polepšil

Znovu se snížil počet turistů z Ruska, ve druhém čtvrtletí oproti loňsku o 34,4 procenta. Rusové tak obsadili až pátou příčku, když je překonali i Poláci s nárůstem o 3,8 procenta. Naopak nejvýrazněji přibylo návštěvníků z Číny, a to o 46,9 procenta.

Z pohledu regionů se dařilo především kraji Moravskoslezskému, kde se počet ubytovaných hostů proti loňsku zvýšil o 16,5 procenta.

Nárůst zaznamenal i Pardubický kraj (o 15,4 procenta) či Plzeňský kraj (o 14,2 procenta). Nejmenší dynamiku růstu vykázala ubytovací zařízení na Karlovarsku (nárůst o 0,4 procenta).

Hlavní město Prahu navštívilo ve druhém čtvrtletí letošního roku meziročně o osm procent turistů víc. Hostů v metropoli bylo celkem 1,8 miliónu, výrazně převažovali cizinci.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám