Hlavní obsah

Průmyslu se daří nejlépe od loňského září, tahounem jsou automobilky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Průmyslová výroba v červnu zrychlila tempo růstu na 8,1 procenta z květnových dvou procent. Jde o nejvyšší meziroční růst od loňského září. Tahounem průmyslu byla opět výroba aut, uvedl ve čtvrtek Český statistický úřad. V ČR dál roste i stavebnictví, tempo se však mírně zpomalilo.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Po květnovém propadu se vrátily k růstu tržby z domácího odbytu a také nové zakázky v zahraničí.

Údaje z ekonomiky podle hlavního analytika Raiffeisenbank Michala Brožka překvapují pozitivně. „Roste maloobchod, průmysl i stavebnictví, ale koruna držená centrální bankou nemá kam posilovat. Pro korunu tak bude důležité zasedání ČNB a vývoj inflace, která se zvedá velmi neochotně,” komentoval  Brožek.

Poptávka po autech stále roste

Na celkovém osmiprocentním růstu průmyslu se 2,9 procenta podílely automobilky. Výroba aut v červnu vzrostla meziročně o 16 procent, což je výrazně vyšší tempo oproti květnovým 9,2 procenta. Dařilo se také výrobě strojů, která po květnovém poklesu vzrostla meziročně o 15 procent, a výrobě kovových konstrukcí s desetinovým růstem.

„Poptávka po nových autech roste v Evropě už dva roky a tuzemští výrobci evidentně dokážou díky inovacím svým zákazníkům úspěšně vycházet vstříc,” míní Petr Dufek z investičního výzkumu ČSOB.

Velmi slibně pro průmysl podle Dufka vypadají  i další měsíce. „Zakázky se tentokrát zvýšily o více než deset procent, a to jak díky zahraniční, tak i domácí poptávce,” uvedl Dufek s tím, že i zde hrají prim automobilky.

Produkce klesla tiskárnám novin a knih

S poklesem produkce se v červnu naopak potýkaly tiskárny novin a knih, jimž produkce klesla o 0,8 procenta. Po květnovém růstu se snížila výroba též výrobcům lodí, lokomotiv a letadel, celý obor propadl o více než desetinu.

Průmyslníci v červnu utržili o 7,7 procenta více než loni. Přispěl k tomu 12procentní růst tržeb v zahraničí a také návrat k růstu domácích tržeb. Ty po květnovém poklesu o 1,9 procenta v červnu stouply o 2,2 procenta.

Průmyslu přibývá také zakázek. V červnu podniky získaly o 10,3 procenta zakázek více než loni. U českých odběratelů průmyslníci sjednali o 11,4 procenta více zakázek, v zahraničí to bylo ve srovnání s loňským červnem o 9,7 procenta více, ještě v květnu přitom zakázek v cizině ubývalo.

Průmyslové podniky podle ekonoma Marka Dřímala z  Komerční banky budou díky růstu objednávek rozšiřovat výrobu a najímat nové zaměstnance. „S tím jak firmy soutěží o zaměstnance souvisí i růst mezd: v červnu vzrostly o čtyři procenta. Průmysl tak potvrzuje pozici tahouna české ekonomiky,” uvedl Dřímal.

Stavebnictví roste, tempo však zpomalilo

V České republice dál roste i stavebnictví, i když tempo mírně zpomalilo. V červnu stavební produkce meziročně stoupla o 7,8 procenta po květnovém růstu o 11,9 procenta.

Táhly ji zejména inženýrské stavby, přibylo ale i zahájených a dokončených bytů. Úřady rovněž vydaly více stavebních povolení než před rokem. Informoval ve čtvrtek Český statistický úřad.

Foto: Marek Kulhavý, Novinky

Stavební výroba

Po očištění od vlivu počtu pracovních dnů se stavebnictví meziročně zvýšilo o 6,4 procenta, přičemž letošní červen měl v porovnání s tím loňským o jeden pracovní den navíc. Meziměsíčně stavební produkce očištěná od sezónních vlivů klesla o 1,4 procenta.

Produkce v pozemním stavitelství se v červnu meziročně snížila o 2,4 procenta, naproti tomu u inženýrských staveb vzrostla o 31,2 procenta.

Stavebníci v šestém měsíci zahájili stavbu 3350 bytů, což bylo meziročně o 37,6 procenta více. Počet dokončených bytů se proti loňskému červnu zvýšil o 15,9 procenta na 2031.

Současně přibylo o 3,4 procenta vydaných stavebních povolení, úřady jich vystavily 7418. Orientační hodnota těchto staveb dosáhla 24 miliardy korun a ve srovnání s červnem 2014 tak byla vyšší o pět procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám