Hlavní obsah

Benzín a nafta v Česku za týden mírně zlevnily

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Pohonné hmoty v Česku v uplynulém týdnu o několik haléřů zlevnily. Průměrná cena nejprodávanějšího benzínu Natural 95 klesla o tři haléře na 33,02 koruny za litr a cena nafty o deset haléřů na 32,22 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny pohonných hmot sleduje.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v České republice k 1. červenci

Článek

Pohonné hmoty letos nejprve od února vytrvale zdražovaly, v poslední době však růst zpomaloval, nebo ceny stagnovaly.

Podle analytičky společnosti Colosseum Evy Mahdalové by nevýrazný vývoj cen benzínu i nafty měl pokračovat i nadále. "V nejbližším týdnu opět očekáváme stagnaci až mírné zlevnění cen pohonných hmot," řekla. Podotkla, že ropné trhy zatím nijak nereagují na řeckou ekonomickou krizi.

"Pokud ale Řecko zbankrotuje, je velmi pravděpodobné, že se "nákaza" přesune do dalších jihoevropských zemí, což by mohlo mít negativní dopad na evropskou poptávku po ropě," dodala.

Podobně jako u průměrných cen pohonných hmot za celou republiku i v jednotlivých krajích byl posun dolů výraznější u nafty. Ceny nafty padaly ve všech regionech, kdežto ceny Naturalu 95 v některých krajích dokonce naopak stoupaly. Benzín se tak udržel téměř v polovině regionů nad hladinou 33 korun, kdežto cenu nafty pokles stlačil ve většině krajů na částky kolem 32 korun.

Benzín je nejdražší v Plzeňském kraji, kde litr přijde v průměru na 33,47 koruny. Nad 33 korunami je cena Naturalu 95 celkem v šesti krajích.

Ceny ropy po údajích o zásobách v USA klesají

Nejdražší naftu v Česku má stále Praha, a to za 32,81 koruny za litr. Naopak nejlevněji seženou řidiči benzin v Královéhradeckém kraji, kde stojí 32,70 koruny. Nejnižší cena nafty je v Karlovarském kraji, kde přijde litr na 31,78 koruny. Méně než 32 koruny činí průměrné ceny nafty dohromady v pěti krajích.

Cena severomořské ropy Brent ve středu ztrácela v 17:40 SELČ rovný dolar, tedy 1,7 procenta a pohybovala se kolem 62,60 USD za barel. Americká lehká ropa WTI byla na 57,61 USD, tedy 1,86 dolaru pod úterním závěrem, a ztrácela tak zhruba tři procenta. Tak velký propad v jediném dni zaznamenala naposledy 19. května. Investoři reagují na zprávy o stavu amerických zásob této suroviny, které se poprvé po dvou měsících zvýšily.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám