Hlavní obsah

Koruna zkoušela jít k hranici 27 Kč za euro, ČNB je ale neoblomná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Česká koruna v posledních dnech vykazovala snahy posílit a zkoušela se dostat k hranici 27 koruny za euro, Česká národní banka (ČNB) ale posílení měny nechce dovolit a kurz hodlá držet nad touto hodnotou. Měna před čtvrtečním jednáním rady ČNB oslabovala.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Guvernér ČNB Miroslav Singer

Článek

Kurz se v posledních dnech pohyboval na hodnotách kolem 27,20 Kč/EUR, ve čtvrtek ráno klesl až k 27,29 Kč/EUR. V průběhu odpoledne ale posílil zpět. Ve čtvrtek odpoledne je kurz podle serveru Patria 27,19 Kč/EUR.

„Koruna sice testovala kurzový závazek, zda nedokáže prolomit hranici 27 korun za euro, ale ČNB je v tomto konzistentní. Závazek je jednostranně platný, a tedy se nic nemění. Pokud by koruna posilovala, ČNB je připravena zasáhnout,“ popsal analytik Home Credit Michal Kozub.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

A centrální banka to odpoledne také potvrdila. „Bankovní rada ČNB rozhodla nadále používat devizový kurz jako další nástroj uvolňování měnových podmínek a potvrdila závazek ČNB v případě potřeby intervenovat na devizovém trhu na oslabení kurzu koruny tak, aby udržovala kurz koruny vůči euru poblíž hladiny 27 Kč/EUR,“ uvedl mluvčí ČNB Tomáš Zimmermann.

Analytiky překvapilo, že rada proti koruně nijak zásadně slovně neintervenovala. „ČNB zřejmě nechtěla riskovat, že by trhy případné verbální intervenci nevěřily,” sdělil analytik Komerční banky Marek Dřímal.

Druhý rok intervence

Banka kurz kromě slovních prohlášení reguluje prodejem korun a nákupem cizích měn. Už dříve avizovala, že chce kurz regulovat nejméně do poloviny roku 2016.

Proti sílící koruně začala intervenovat v listopadu 2013 ve chvíli, kdy se jedno euro prodávalo za 25,8 koruny, a za několik dní se kurz dostal až k 28 korunám.

Centrální banka taktéž ponechala základní úrokovou sazbu na historickém minimu 0,05 procenta. Ani tyto sazby se podle prognózy ČNB nebudou v následujících měsících zvyšovat.

Reklama

Výběr článků

Načítám