Hlavní obsah

Rusko natáhne plynovod do Řecka, Aténám půjčí na stavbu

Ministři energetiky Ruska a Řecka v pátek podepsali dohodu o prodloužení plánovaného plynovodu Turkish Stream, který má dopravovat plyn z Ruska přes Černé moře do Turecka, až do Řecka. Moskva se bude podílet na financování projektu a bude ho vlastnit napůl s Aténami, uvedl ruský ministr Alexandr Novak.

Foto: Christian Charisius, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Výstavba by měla začít příští rok a skončit v roce 2019, předpokládá dohoda. Novak podle agentury Reuters dodal, že peníze na projekt půjčí zadluženému Řecku ruská státní rozvojová banka VEB.

Řecký ministr Panajotis Lafazanis při podpisu dohody v rámci hospodářského fóra v Petrohradu s narážkou na jednání s věřiteli v čele s Evropskou unií řekl, že Řecko potřebuje v době krize podporu, nikoli tlak. Spolupráce s Ruskem podle něj není namířena proti evropským zemím.

V Petrohradu se během pátku setká ruský prezident Vladimir Putin s řeckým premiérem Alexisem Tsiprasem. Tsipras jednal s Putinem už letos v dubnu a nejméně dvakrát po této návštěvě ještě spolu hovořili telefonicky. O finanční pomoc podle ruského ministra financí Antona Siluanova ale Atény Moskvu nikdy nežádaly.

Rusko se chce plynovodem Turkish Stream dostat k jižnímu křídlu Evropské unie. Plynovod má nahradit ukončený projekt South Stream, který loni zablokovala Evropská komise. Ten měl obcházet Ukrajinu a přivádět ruský plyn přes Černé moře na Balkán.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám