Hlavní obsah

Na nové desetidolarovce bude žena. Poprvé po 124 letech

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na americké desetidolarové bankovce bude od roku 2020 místo prvního ministra financí USA Alexandera Hamiltona žena. Ve středu to oznámil šéf americké státní pokladny Jack Lew. Chce tak připomenout sté výročí přijetí 19. dodatku americké ústavy, který zaručuje ženám volební právo. Která významná Američanka to bude, se rozhodne v příštích měsících, píše CNN.

Foto: Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Článek

Ženská tvář se na dolarech objeví poprvé od roku 1896. Návrhy, kdo to má být, může veřejnost dávat na webu ministerstva.

Mezi kandidátkami je tak například americká letkyně Amelia Earhartová, která v roce 1928 jako první žena přeletěla Atlantský oceán. Mezi dalšími mají šanci i černošská bojovnice proti otrokářství Harriett Tubmanová nebo první dáma Eleanor Rooseveltová.

Naposledy byla žena na americké bankovce v letech 1891 až 1896, kdy dolarovku zdobila podobizna manželky prvního amerického prezidenta Marthy Washingtonové. Kromě ní se na papírových platidlech USA objevila v letech 1865 až 1869 už jen indiánka Pocahontas.

Lewovo prohlášení ocenila senátorka Jeanne Shaheenová, která dlouhodobě usilovala o umístění ženské postavy na bankovku.

"Mladé dívky po celé zemi budou moci brzy vidět inspirující ženu na desetidolarové bankovce," uvedla.

Nová desetidolarovka bude mít také dokonalejší ochranné prvky a dotykové prvky, které umožní rozpoznat její hodnotu zrakově postiženým.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám