Hlavní obsah

Babišovo ministerstvo nechce dát odměny vedení ČEZ. Poprvé po 14 letech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ministerstvo financí, přes něž stát vlastní majoritní podíl v energetické společnosti ČEZ, navrhuje na páteční valné hromadě společnosti nevyplatit členům představenstva a dozorčí radě firmy odměny. Podání protinávrhu, který se objevil na webové pozvánce na valnou hromadu, potvrdil Petr Blažek z ministerstva financí.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ředitel ČEZ Daniel Beneš

Článek

Tantiémy by tak nebyly vyplaceny poprvé od roku 2001, kdy ČEZ začal vyplácet dividendy akcionářům. V minulých dvou letech bylo každoročně mezi představenstvo a dozorčí radu rozděleno 25,5 miliónu korun. Stejnou částku navrhuje představenstvo k odsouhlasení i tentokrát.

„Logika je zřejmá, firmě klesá ziskovost, musí poměrně razantně šetřit v nákladech. Myslíme si, že v takovéto situaci je adekvátní, aby podíly zisku nebyly vypláceny," řekl v pondělí Blažek, který na ministerstvu působí jako ředitel odboru strategických majetkových účastí. Stát drží ve společnosti zhruba 70 procent akcií.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

ČEZ kvůli úsporám propouští pracovníky, především na centrále. Téměř o třetinu snížil rozpočet na sponzorování sportovních a kulturních akcí.

Představenstvo ČEZ v květnu oznámilo, že valné hromadě navrhuje dividendu za loňský rok 40 korun na akcii před zdaněním, což je stejně jako loni a předloni. Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž tehdy uvedl, že bude mezi akcionáře rozděleno celkem 21,4 miliardy korun, z čehož na český stát jako na majoritního akcionáře připadne asi 15 miliard.

Dividendu ve výši 40 korun navrhuje v protinávrhu i ministerstvo financí, jde jen o to, jak velká část se rozdělí z nerozděleného zisku minulých let. Zatímco ČEZ navrhuje z něj rozdělit asi 635 miliónů, ministerstvo financí asi 609,5 miliónu. Rozdíl činí právě tantiémy.

Střídání v dozorčí radě

Sám Blažek byl loni od červnové valné hromady do konce září členem dozorčí rady ČEZ nominovaný za ANO. Poté ho nahradil lidovecký kandidát Robert Šťastný. Koaliční lidovci si totiž po loňské valné hromadě stěžovali na změny, které v dozorčí radě společnosti loni udělal ministr financí Andrej Babiš (ANO). Babiš se proto ke konci září jednoho „svého" člověka v radě vzdal.

Blažek nicméně stále působí v dalších dozorčích radách státních podniků, například v Českém aeroholdingu, státním správci ropovodů MERO nebo v pojišťovací společnosti EGAP. Hovoří se i tom, že by mohl být v pátek znovu zvolen do dozorčí rady ČEZ.

Anketa

Mělo by vedení ČEZ dostat odměny, přestože firmě klesá zisk?
Ano
3,3 %
Ne
96,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1489 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám