Hlavní obsah

Průmysl v dubnu zpomalil, výroba proti loňsku stoupla o 4,3 procenta

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průmyslová výroba v dubnu zpomalila meziroční růst na 4,3 procenta z březnových 6,3 procenta. Dařilo se zejména výrobě aut, klesla naopak těžba a výroba nápojů. Uvedl to v pondělí Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průmyslová výroba

Článek

Výroba aut zpomalila v dubnu meziroční růst na 8,3 z březnových 8,5 procenta a k celkovému růstu průmyslu přispěla nejvýraznějšími 1,5 procenta.

Téměř procento průmyslu přidala i výroba gumových a plastových věcí, kterých podniky vyrobily o 12,3 procenta více než před rokem. Dařilo se i výrobcům kovových konstrukcí, kterým produkce vzrostla o osm procent. Všechny tyto obory ale v dubnu zvolnily výrobní tempo ve srovnání s březnem.

S poklesem produkce se museli vyrovnat výrobci nápojů. V dubnu jim výroba meziročně klesla zhruba o desetinu, zatímco v březnu stejným tempem rostla. O desetinu klesla také těžba, pokles byl ale proti březnu mírnější. Nedařilo se ani zpracovatelům dřeva, kterým produkce klesla o 5,4 procenta, zatímco ještě v březnu rostla zhruba o procento.

Firmy nabírají

Spolu se zpomalením produkce průmyslníkům rostly pomaleji i tržby. Meziročně byly vyšší o 3,8 procenta, v březnu přitom stouply o šest procent. Mírnější růst tržeb byl patrný v prodeji jak domácím, tak i zahraničním odběratelům.

Nové zakázky se podnikům v dubnu dařilo sjednat zejména v tuzemsku, v zahraničí zájem mírně ochladl. České zakázky vzrostly o 8,7 procenta, ale zahraniční pouze o 4,8 procenta, když ještě v březnu rostly o 13,4 procenta.

Průmyslové podniky zaměstnávaly v dubnu o 3,3 procenta více lidí než před rokem. Jejich průměrná mzda vzrostla o 3,4 procenta na 28 349 korun.

„Výhled na nadcházející měsíce zůstává i nadále pozitivní, což naznačují předstihové indikátory z domova i ze zahraničí a rovněž údaje o nových zakázkách. Především zpracovatelský průmysl tak bude nadále tahounem, nikoliv však jediným, domácí ekonomiky,” komentoval výsledky analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

Český průmysl hledá nové zaměstnance

České ekonomice se letos daří dobře. Firmám přibývá zakázek a rostou jim tržby. Ruku v ruce s tím roste potřeba zaměstnanců, což potvrzuje analýza situace...

Výběr článků

Načítám