Hlavní obsah

I stravenky budou elektronické. Poukázky v peněžence nahradí další karta

Novinky, tov

Největší tuzemský vydavatel stravenek Sodexo se koncem roku chystá spustit elektronickou verzi stravenek v podobě karty. Zaměstnanec dostane na kartu měsíční kredit a v restauraci zaplatí přesnou částku jako platební kartou.

Foto: Sodexo

Elektronické stravenky v podobě platební karty

Článek

„Digitalizace v oblasti stravování je trendem, který pro zákazníky, partnery i uživatele přináší řadu výhod, například snížení administrativy, logistických nákladů při manipulaci s papírovými stravenkami nebo možnost zaplatit v restauraci přesnou částku. Výhodou pro partnery je pak například i zjednodušení procesu proplácení,“ uvedla firma na svém webu.

Stravenky v podobě karty slibuje nabídnout do konce roku 2015. Dodává, že již nějaký čas fungují v řadě zemí Evropy, velmi rozšířené jsou například v Belgii. Elektronické stravenky mají být doplňkovou službou, papírové budou fungovat i nadále.

Karta bude akceptována na všech bankovních terminálech a podporuje – stejně jako bankovní karty – kontaktní i bezkontaktní technologii. „V praxi to bude fungovat tak, že zaměstnanec dostane na své konto příspěvek na stravování a za obědy bude v restauracích platit kartou,“  upřesnila Novinkám mluvčí Sodexo Lucie Miřácká.

Kartu už používají na další služby

Společnost už nyní kartičky ve vybrané síti provozoven využívá u dalších zaměstnaneckých benefitů, tedy příspěvků například na sport, rekreaci nebo kulturu.

Výše měsíčního stravného se bude odvíjet, stejně jako u papírových stravenek, od příspěvku zaměstnavatele na stravování. Nejběžnější výše stravenek je nyní 80 korun, maximální daňově uznatelnou částku příspěvku zaměstnavatele na stravování má stravenka v hodnotě 104 koruny, dodala mluvčí.

Stejně jako dnes u papírových stravenek budou restaurace z nominální hodnoty elektronických stravenek odvádět firmě poplatek ve výši několika procent za to, že jim přináší dodatečný obrat.

Již před rokem začala elektronické stravenky na kartě v Česku používat společnost Benefit Management. Letos je začne nabízet i vydavatel stravenek Ticket Restaurant Edenred, který kartu vyvinul ve spolupráci s MasterCard. [celá zpráva]

Další významný vydavatel stravenek Cheque Déjeuner podle posledních prohlášení jejich nabídku v elektronické podobě zatím teprve zvažuje. Především proto, že mnoho restaurací terminály pro placení kartou stále nemá. I Sodexo uvádí, že elektronické stravenky začne nejprve nabízet v těch regionech, kde je rozšíření terminálů větší.

Anketa

Přivítali byste možnost platit stravenkami ve formě karty?
Ano
28,3 %
Ne
71,7 %
Celkem hlasovalo 4483 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám