Hlavní obsah

Tání ledovců se urychlí, Rusko chce rozšířit těžbu za polárním kruhem

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko lákají zásoby ropy a zemního plynu v Arktidě. Pro uvolnění podmínek přístupu těžařských firem do oblasti se vyslovil ruský vicepremiér Alexandr Chloponin. Píše o tom americký magazín Forbes, podle kterého může zvýšená těžba urychlit tání arktických ledovců.

Foto: Profimedia.cz

Ruská vrtná plošina v Arktidě

Článek

“Jsem přesvědčen, že je nezbytné rozšířit přístup těžařských společností k mořskému dnu (v Arktidě),” řekl vicepremiér Chloponin. Dodal, že vláda hodlá přístup těžařů do oblasti dál regulovat.

Ruskou ekonomiku trápí západní sankce a nízké ceny ropy. Připravuje se také na očekávaný pokles cen plynu, které jsou na ropu vázané. Výpadek by se proto mohla snažit kompenzovat zvýšením těžby.

Rusko dosud povoluje v Arktidě těžit jen několika společnostem. ExxonMobil zde těžil ve spolupráci s ruskou státní firmou Rosněft, ale kvůli protiruským sankcím musel operace v Karském moři ukončit.

Vědci varují před táním

O povolení rozšířit průzkum do dalších oblastí za severním polárním kruhem žádá například Lukoil. Ruské podmořské zásoby ropy a zemního plynu v oblasti se odhadují na miliardy barelů, Moskva se snaží nárokovat i ložiska za hranicemi pobřežních vod, píše Forbes. O nerostné bohatství Arktidy ale usilují i další země, například USA, Kanada, Norsko a Dánsko.

Podle studie NASA se za posledních deset let zmenšila trvale zamrzlá oblast Arktického oceánu o 15 procent. Vrtání a spalování fosilních paliv na těžebních plošinách velmi pravděpodobně k tání ledovců ještě přispěje, uzavírá Forbes.

Reklama

Související témata:

Související články

Ceny stouply. Ropné drama ale trvá

Tvrdá zima v Severní Americe, písečné bouře v Iráku, boje v Libyi a sucho v Brazílii, to jsou události v různých a velmi odlišných částech světa. Podle banky...

Výběr článků

Načítám