Hlavní obsah

Průměrná mzda v Česku stoupla o šest set korun

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Průměrná mzda v Česku ve 4. čtvrtletí loňského roku vzrostla meziročně o 609 korun na 27 222 korun, tedy o 2,3 procenta. Spotřebitelské ceny se ovšem zvýšily o 0,5 procenta, a reálně tak mzda rostla o 1,8 procenta. Uvedl to ve středu Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: David Ryneš, Novinky

Průměrná hrubá mzda v krajích ve 4. čtvrtletí 2014

Článek

Za celý loňský rok se pak průměrná mzda zvýšila o 608 korun na 25 686 korun, což je reálný růst o dvě procenta.

V podnikatelské sféře se průměrná mzda zvýšila nominálně o 1,9 procenta, reálně o 1,4 procenta, v nepodnikatelské sféře vzrostla nominálně o 3,8 procenta, reálně o 3,3 procenta, uvedl ČSÚ.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Téměř dvě třetiny lidí ale na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián mezd 22 847 korun vzrostl proti stejnému období předchozího roku o 2,6 procenta, u mužů činil 24 847 korun, u žen byl 20 552 korun.

Nejvyšší mzdy jsou v Praze, nejnižší v Karlovarském kraji

Nejvyšší průměrné mzdy jsou v Praze, kde loni ve čtvrtém čtvrtletí meziročně stouply o 163 korun na 34 625 korun. Půlprocentní růst se v případě hlavního města rovnal inflaci, reálně tedy mzdy zaměstnanců v Praze stagnovaly.

Druhé nejvyšší mzdy jsou ve Středočeském kraji, loni ve 4. čtvrtletí vzrostly o 2,7 procenta na 26 839 korun. Po Praze a středních Čechách je nejvyšší průměrná mzda v zemi v Jihomoravském kraji, kde vzrostla o 2,4 procenta na 26 550 korun.

Nejnižší v zemi podle údajů statistiků zůstává průměrná mzda v Karlovarském kraji, kde ve čtvrtletí stoupla o 3,5 procenta na 23 596 korun.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj průměrné mzdy

Jihočechům se v loňském čtvrtém čtvrtletí meziročně zvýšila průměrná hrubá mzda o 855 korun na 24 816 Kč. Po odečtení inflace se platy na jihu Čech reálně zvýšily o 3,1 procenta, za celostátním průměrem zaostaly o 2384 korun.

Mzdy v Moravskoslezském kraji vzrostly ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku oproti stejnému období roku 2013 o 1,9 procenta na 25 137 korun, ve Zlínském kraji o 3,6 procenta na 24 289 korun.

Umírněný růst

„Po dvou letech reálného poklesu dochází konečně ke zvyšování reálných mezd v české ekonomice. Nejde sice o žádný dramatický nárůst, ale přece jen je to posun. Minimálně v českých korunách,“ říká analytik ČSOB Petr Dufek.

Ekonomické oživení podle něj přináší výrazné zlepšení situace na trhu práce, které se však rozhodně neprojevuje výrazným tlakem na zvyšování mezd.

„Vývoj mezd je tak i nadále velmi umírněný a rozhodně nijak nepodkopává konkurenceschopnost ani finanční výsledky firem. Na druhé straně ovšem stále tlumí růst spotřebitelské poptávky a tlumí i inflaci, která tak zůstává hluboko pod cílem centrální banky,“ dodal Dufek.

Reklama

Výběr článků

Načítám