Hlavní obsah

Plyn pro povstalecké oblasti nebudeme účtovat Ukrajině, naznačil Gazprom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruský plynárenský gigant Gazprom je ochoten dohodnout se s Kyjevem na kompromisu ohledně dodávek plynu do povstaleckých regionů na východě Ukrajiny. Řekl to ve čtvrtek televizní stanici Rossija-24 mluvčí Gazpromu Sergej Kuprijanov. Brusel chce s oběma stranami příští týden jednat.

Foto: Maxim Zmeyev, Reuters

Budova centrály Gazpromu v Moskvě

Článek

"Jsme připravení v tuto chvíli vyčlenit z jednání (s Ukrajinou) dodávky našeho plynu na Donbas," prohlásil Kuprijanov. Podle ruského ekonomického webu Rbk.ru to znamená, že Gazprom může dodat plyn na Donbas mimo kontrakt s ukrajinskou státní plynárenskou firmou Naftogazem.

Mluvčí Gazpromu dodal, že Ukrajina má předplacený plyn z Ruska do konce tohoto týdne. Pokud Gazprom neobdrží do konce týdne z Ukrajiny další platbu, dodávky plynu zastaví. V opačném případě bude plyn dodávat v dohodnutém rozsahu plynovody, které nevedou přes Donbas.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Část plynu pro Ukrajinu jde povstalcům

Ukrajinský Naftogaz tento týden obvinil Gazprom, že mu dvakrát dodal méně než polovinu denního množství plynu, které měla předplacené. Gazprom oznámil, že dodal veškerý dojednaný plyn, pouze část odebraly povstalecké oblastí, kam Kyjev minulý týden dodávky plynu přerušil. [celá zpráva]

To by se teď podle návrhu mělo změnit a množství plynu dodané na Ukrajinu by s plynem do Donbasu nemělo souviset.

Brusel zve ministry na jednání

Evropská komise ve čtvrtek oznámila, že pozvala energetické ministry Ukrajiny a Ruska na jednání do Bruselu v pondělí. Komisař pro energetickou unii Maroš Šefčovič podle mluvčí komise poslal ministrům dopis s pozváním na trojstranné rozhovory. "Nyní čekáme na závěrečné potvrzení z obou stran, zda se zúčastní," uvedla mluvčí EK Anna-Kaisa Itkonenová.

Gazprom již dříve varoval, že přerušení dodávek plynu na Ukrajinu by mohlo znamenat riziko pro tranzit této suroviny do Evropy. [celá zpráva]

Rusko dodává do EU zhruba třetinu její spotřeby plynu a více než 40 procent tohoto množství teče přes Ukrajinu.

Ruský ministr energetiky Alexandr Novak ale ve středu v reakci na prohlášení Gazpromu uvedl, že kvůli sporu o platby s Kyjevem narušení dodávek plynu do Evropy nepředpokládá a očekává, že Ukrajina za další dodávky plynu brzy zaplatí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám