Hlavní obsah

Pošta už nebude sledovat ceny benzínu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká pošta v únoru po necelých dvou letech ukončila projekt sledování cen pohonných hmot na čerpacích stanicích na webu tankujlevneji.cz. Rozhodlo o tom nové vedení pošty. Na povinnost zaznamenávat ceny u pump si stěžovali někteří doručovatelé, které to zdržovalo od hlavní náplně práce, a projekt nebyl ani výdělečný.

Foto: Radek Plavecký, Právo

Na ilustračním snímku čerpací stanice Ono

Článek

"S ohledem na další strategii směřování podniku související zejména s posílením kapacity doručovatelské sítě dojde k ukončení terénního sběru informací na všech čerpacích stanicích," uvedla na stránkách projektu pošta.

O ukončení projektu rozhodl ředitel České pošty Martin Elkán, který loni v dubnu ve funkci vystřídal Petra Zatloukala.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

„Bylo to rozhodnutí pana ředitele Elkána na základě zpracovaných analýz. Důvodem bylo, že se chceme více soustředit na hlavní činnosti,“ řekl Novinkám mluvčí pošty Matyáš Vitík.

„Triviální” práce

Projekt fungoval tak, že několik tisíc poštovních doručovatelů z auta denně opisovalo do mobilních telefonů údaje ze stojanů u čerpacích stanic, které měli po cestě.

„Opis cen nafty a benzínu do mobilní aplikace je podle Zatloukala pro poštovní zaměstnance tak triviální a rychlý, že nemá vliv na zvýšení pracnosti,“ uvedl tehdy odborný server Petrol.cz. Současně ale kritizoval, že pošta sleduje jen vybrané čerpací stanice (nakonec asi 2 200 z téměř čtyř tisíc v ČR) a že při zadávání údajů docházelo k chybám. Některé byly kuriózní - na mapě se údajně objevily ceny čerpací stanice, která byla již delší dobu zavřená.

Nevýdělečný projekt

Bývalý šéf pošty při spuštění portálu v roce 2013 vyčíslil náklady na projekt na 300 tisíc korun.  Vznikl za podpory ministerstva průmyslu, které tehdy vedl Martin Kuba (ODS). Web se ve spolupráci s Českou obchodní inspekcí (ČOI) zaměřoval i na kontrolu kvality pohonných hmot. Poště tato služba ale žádné nové výdělky nepřinesla. I když firmy na stránkách mohly inzerovat, nešlo o významné částky a Zatloukal od začátku označil projekt za „nevýdělečný“.

Zájemcům o komerční využití teď nabízí Česká pošta převzetí webu. „Jde hlavně o samotný portál, bez toho servisu zajišťování dat,“ upřesňuje mluvčí.

Nadále mohou motoristé při porovnávání cen pohonných hmot využívat třeba aplikace iPumpuj nebo stránky ceskybenzin.cz, kam ale zadávají ceny sami uživatelé, takže jsou bez záruky.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám