Hlavní obsah

Prudké zlevňování benzínu končí, tvrdí analytici

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná cena benzínu Natural 95 od minulé středy klesla o 27 haléřů na 29,38 koruny za litr. Naftu motoristé natankují za průměrných 29,48 koruny za litr, což je o 25 haléřů méně než před týdnem. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle vyjádření některých analytiků by se ale měl tento propad postupně zastavit.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v ČR ke 4. únoru

Článek

Pod třicet korun se průměrné celorepublikové ceny pohonných hmot dostaly před 14 dny, přitom od začátku loňského roku až do října se stabilně držely nad 36 korunami, jen výjimečně mírně klesly pod tuto hranici. Poté začaly vlivem přebytku ropy na trhu jejich ceny výrazně klesat. Podle vyjádření některých analytiků by se ale měl tento propad postupně zastavit.

„Prudké zlevňování pohonných hmot v ČR by prozatím mělo skončit. V nejbližším týdnu očekáváme stagnaci cen. Ojediněle se může u některých čerpacích stanic vyskytnout mírné zlevnění,” řekla Novinkám analytička společnosti Colosseum Eva Mahdalová.

Zdražování ropy nad 50 dolarů za barel v posledním týdnu považuje Mahdalová za výkyv, způsobený stávkou zaměstnanců amerických rafinérií. Krátkodobě podle ní ceny ropy budou stagnovat pod 50 dolary za barel. V dlouhodobém horizontu ale očekává návrat cen ropy k 70 dolarům za barel.

Hynek Sagan ze společnosti Armex Oil, která je největším privátním obchodníkem s ropnými produkty v Česku, jenž nemá podíl v některé z rafinérií, upozornil, že vývoj cen na pumpách je pomalejší a mírnější než vývoj na burzách.

Pumpy reagují se zpožděním

„Dobrým příkladem může být právě aktuální vývoj, kdy ceny na burzách stoupají, koruna vůči dolaru oslabuje, ale ceny na čerpacích stanicích jdou přesto dolů,” doplnil Sagan.

Nad třicetikorunovou hranicí se v Česku nadále drží průměrné ceny naturalu a dieselu v Praze a Jihomoravském kraji, za průměrných 30 korun se prodává i nafta na Vysočině.

Vůbec nejvyšší ceny pohonných hmot jsou právě v hlavním městě, čerpací stanice tam prodávají Natural 95 za průměrných 30,22 koruny za litr. Za naftu dají řidiči v hlavním městě v průměru ještě o sedm haléřů více. Naopak nejlevněji vyjde motoristy benzín a nafta v Královéhradeckém kraji, kde stojí průměrných 28,65 koruny za litr, respektive 28,71 koruny za litr.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám