Hlavní obsah

Prahu po zprovoznění metra A čeká velká změna v MHD

Praha chystá změnu povrchových spojů po zprovoznění metra A do Motola. Příměstské autobusy z Kladenska pojedou na Bořislavku namísto Dejvické a autobusy z Berouna nepojedou na Zličín, ale skončí v Motole. Nově pojedou autobusy rovněž Strahovským tunelem a propojí tak Smíchov a Dejvice, sdělili náměstek primátorky Petr Dolínek (ČSSD) a mluvčí Ropidu Filip Drápal.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

"Připravené změny vítám, řeší také bolesti, na které upozorňovaly městské části po celé Praze v roce 2012 po velkých změnách v MHD," řekl Dolínek.

V rámci změn pojede nově ze Smíchova do Dejvic expresní autobusová linka Strahovským tunelem. Anděl s Dejvickou propojí za deset minut.

"Autobusy ve směru od letiště a Divoké Šárky budou končit u stanice metra Nádraží Veleslavín. Městské a příměstské autobusy od Tuchoměřic, Horoměřic, Nebušic či Přední Kopaniny, které dnes jedou do Dejvic přes Horoměřickou, budou končit už u stanice metra na Bořislavce," uvedl Drápal.

Změn se dočkají i cestující dojíždějící do Prahy z Berouna. Autobusy, které dnes končí u stanice metra B Zličín, budou prodlouženy k nové konečné metra A v Motole.

Nové spoje v centru

V rámci tramvajové dopravy budou upraveny spoje mezi Vítězným náměstím a Podbabou, kde budou spoje zkapacitněny. Nové spoje pojedou ale rovněž v centru, například v Ječné, na Francouzské nebo Seifertově kolem Vysoké školy ekonomické. Nová linka spojí Hostivař, Strašnice a Palmovku.

Definitivní znění změn chce Ropid a Praha zveřejnit až po projednání s jednotlivými městskými částmi. "Materiál, který konzultujeme s městskými částmi, je stále pracovní, počítáme, že se po těchto jednáních může ještě měnit, proto ho zatím nezveřejňujeme," uvedl šéf Ropidu Pavel Procházka.

Do Motola by metro mělo začít jezdit v dubnu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám