Hlavní obsah

Pád koruny nebere konce, dolar už je za 24 Kč

Novinky, tov
Aktualizováno

Česká měna pokračuje v prudkém propadu. K dolaru je kurz koruny nejslabší za posledních zhruba devět let a vůči euru je nejníže za šest let. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online. Česká měna se dostala na 28,40 koruny k euru a překročila hranici 24 korun za dolar.

Foto: Tomáš Novák, Novinky

Vývoj kurzu dolaru

Článek

„Za prudkým oslabením koruny v posledních dnech, dnešek nevyjímaje, stojí primárně obava trhu, že Česká národní banka (ČNB) na únorovém zasedání oznámí zvýšení intervenční hladiny ze současných 27 CZK/EUR na úroveň 29 CZK/EUR či výše. Silnou depreciaci (samovolné znehodnocení měnového kurzu – pozn. red.) koruny z předchozích dnů si lze přeložit tak, že trh z obavy před možným zásahem České národní banky bere osud koruny do vlastních rukou,“ řekl Novinkám analytik společnosti Akcenta Miroslav Novák.

Foto: David Ryneš, Novinky

Vývoj kurzu eura

Klíčovým zdrojem obav je podle něj tak ČNB, respektive slabý prosincový růst spotřebitelských cen a výhled na spotřebitelskou inflaci pro letošní rok. [celá zpráva]

Inflace kolem nuly

„Minimálně v první polovině roku je nutné počítat s výrazně nižším růstem spotřebitelské inflace, než ČNB původně předpokládala. Osobně očekávám, že se meziroční růst cen bude pohybovat kolem nuly,“ dodal Novák.

Kvůli slabší koruně zdražují například zahraniční zájezdy nebo elektronika [celá zpráva].

„Koruna se bude minimálně do 5. února, kdy poprvé v letošním roce zasedá Česká národní banka, velmi pravděpodobně nacházet pod silným prodejním tlakem a obchodování bude probíhat nad hladinou 28 CZK/EUR. Vzhledem k aktuálnímu vývoji na devizovém trhu nelze vyloučit ani oslabení koruny až k úrovni 29 CZK/EUR a výše,“ uzavírá Novák.

Reklama

Související témata:

Související články

ČNB nevyloučila další oslabení koruny

Bankovní rada České národní banky ve středu opět nechala úrokové sazby na historických minimech a bude pokračovat v režimu devizových intervencí s cílem udržet...

Výběr článků

Načítám