Hlavní obsah

Další posílení dolaru může vést ke zdražení exotických destinací, varují cestovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud bude dolar vůči koruně dál posilovat, cestovní kanceláře zdraží zájezdy do exotických destinací. Vyplývá to ze středeční ankety ČTK mezi subjekty v cestovním ruchu. Dolar vůči koruně zpevnil za poslední měsíc o čtyři procenta. Na ceny zájezdů ale působí také klesající ceny ropy, které naopak zlevní ceny letenek.

Foto: Lucie Poštolková, Novinky

Za zájezdy do exotických destinací si turisté možná připlatí. Ilustrační foto

Článek

„Posílení dolaru již v této chvíli vede ke zvýšení našich vstupů, především u exotických zájezdů. Prozatím ceny nenavyšujeme, ale pokud dojde k dalšímu posilování dolaru, budeme muset reagovat," řekl marketingový ředitel Exim tours Stanislav Zíma.

Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří Jana Papeže se reakce CK na posílení dolaru nedá zobecnit, protože jednotlivé cestovní kanceláře mají dohodnuté různé platební podmínky a volí si měnu podle vlastních dohod. „Je tedy možné, že některá kancelář zdraží a jiná ponechá ceny, protože platí v eurech. Je ovšem nepříjemné, že dolarové destinace zdraží pro české klienty na místě. Spíš bych čekal zdražení poznávacích zájezdů než pobytových," dodal Papež.

Výjezdový cestovní ruch ovlivňuje oslabování koruny vůči zahraničním měnám od podzimu 2013, kdy po intervenci ČNB oslabila koruna vůči euru. „Nyní oslabila vůči dolaru o zhruba čtyři procenta za poslední měsíc. To se aktuálně promítá zejména do cen pobytů v exotice pro individuální cestující, kterým se pobyt zdražil," uvedla tajemnice Asociace českých cestovních kanceláří a agentur Kateřina Petříčková.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz:

Cestovní kanceláře však podle občanského zákoníku nemohou cenu zájezdu u uzavřených smluv navýšit, pokud se směnný kurs použitý pro stanovení ceny zájezdu nezvýší o více než 10 procent.

Reklama

Výběr článků

Načítám