Hlavní obsah

Bankéři v Londýně letos čekají o pětinu vyšší prémie

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Manažeři bank v londýnské City letos očekávají v průměru o 21 procent vyšší odměny než loni. Uvedl to server BBC s odkazem na průzkum personální agentury Astbury Marsden. Od příštího roku začne v EU platit omezení bankovních bonusů.

Foto: Toby Melville, Reuters

Pobočka Lloyds Bank v Londýně

Článek

Průměrná odměna tak stoupne na 124 680 liber (4,4 miliónu korun), uvedla agentura, která se v Londýně ptala 1 500 pracovníků z bankovního managementu.  Nárůst odměn je podle BBC v kontrastu s tlakem EU i veřejnosti na omezení bonusů.

„Situace v byznysu se v City za poslední rok výrazně zlepšila,“ vysvětluje ředitel agentury Adam Jackson.

V EU začne od ledna platit omezení, podle kterého bonusy bankéřů mohou být nejvýše stejné jako roční plat bankéře. Ve výjimečných případech a souhlasem nejméně 65 procent akcionářů mohou být bonusy dvojnásobkem ročního platu. O omezení bonusů se začalo jednat v reakci na finanční krizi, příliš vysoké odměny údajně svádějí bankéře neúměrně riskovat.

Británie ve sporu s EU couvla

Británie se koncem listopadu rozhodla stáhnout svou stížnost na pravidla omezující odměny bankéřů poté, co klíčový poradce Soudního dvora EU doporučil zamítnutí této stížnosti.

"Nebudu utrácet peníze daňových poplatníků za právní spor, který nyní pravděpodobně nemůže být úspěšný," citovala agentura Reuters britského ministra financí George Osborna.

Nejlépe podle BBC v Londýně vydělávají bankéři v oblasti investic fondů soukromého kapitálu (private equity), kde očekávají odměny v průměrné výši 145 625 liber (5,1 miliónu korun), což je 115 procent jejich průměrného platu.

V rámci průzkumu uvedlo 54 procent dotázaných, že by kvůli nízkým prémiím změnili firmu a místo. Před rokem to bylo 45 procent.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám