Hlavní obsah

Letenky zlevní díky nízkým cenám ropy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrné ceny zpátečních letenek by příští rok mohly být o zhruba pět procent nižší než letos. Ve výhledu na příští rok to oznámilo Mezinárodní sdružení pro leteckou dopravu (IATA). Hospodaření aerolinek pomáhají rekordně nízké ceny ropy, které se odrážejí v poklesu cen leteckého paliva.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Průměrná cena zpáteční letenky bez započtení daní a příplatků po očištění o inflaci klesne proti letošním cenám odhadem o 5,1 procenta na 458 dolarů (zhruba 10 200 korun). Poplatky v nákladní dopravě by měly být nižší odhadem o 5,8 procenta, uvedla IATA.

Sdružení odhaduje, že aerolinkám by v příštím roce měly pomoci klesající ceny pohonných hmot a lepší kondice světové ekonomiky. Souhrnný čistý zisk aerolinek by tak měl v roce 2015 dosáhnout 25 miliard dolarů, což je asi o pět miliard dolarů více, než IATA odhaduje pro letošní rok.

"Pokud se nízká cena ropy udrží více než tři měsíce, může to znamenat pokles cen letenek po Evropě v řádu stovek korun a dálkových letenek v rozmezí 1 000 až 2 000 korun," řekl ředitel prodejního portálu Letuška.cz Josef Trejbal.

Ropa je nejlevnější za pět let, cena se pohybuje kolem 65 dolarů za barel. Letos ropa zlevnila o víc než 40 procent a podle analytiků bude kvůli soupeření mezi OPEC a USA s Kanadou její cena ještě klesat. [celá zpráva]

Nejvíc to pomůže nízkonákladovým dopravcům

„Z nízkých cen ropy těží především nízkonákladové aerolinie, ropa totiž tvoří přes 40 procent jejich provozních nákladů, na rozdíl od těch tradičních, u kterých to není ani třetina,” uvedl ekonom společnosti Conseq Tomáš Kálal.

„Padající ceny ropy hrají low-cost přepravcům do karet a jejich cena na burze již na to dávno reaguje. Analytici Bank of America dokonce odhadují, že pokud ropa zůstane na této úrovni a ekonomika bude nadále oživovat, tržby aerolinek mohou vzrůst až o 73 procent v roce 2015,” dodal Kálal.

Na druhou stranu se řada velkých národních leteckých dopravců včetně ČSA v posledních letech potýká se ztrátami a velký prostor zlevňovat nemají. Hospodaření Air France nebo německé Lufthansy letos zhoršila vlna stávek.

Osobní letecká doprava by podle výhledu IATA měla stoupnout odhadem o sedm procent, tedy výrazně rychleji, než jaký je trend růstu za poslední dvě desetiletí. Ten činí 5,5 procenta.

IATA sdružuje zhruba 240 leteckých společností, které se na celosvětové letecké přepravě podílejí přibližně 84 procenty. Mezi členy sdružení patří i ČSA.

Anketa

Cestujete letadlem?
Ano, alespoň jednou týdně
2,2 %
Ano, alespoň jednou měsíčně
2,9 %
Ano, alespoň jednou za čtvrt roku
7,8 %
Ano, alespoň jednou za rok
33,3 %
Ano, ale ještě méně častěji
20,2 %
Ne
33,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2296 čtenářů.

Reklama

Související články

Delta Air Lines si objednaly padesát airbusů

Americké aerolinky Delta Air Lines si od evropského výrobce Airbus objednaly padesát nových letadel. Katalogová cena objednávky činí 14 miliard USD (308,7...

Výběr článků

Načítám