Hlavní obsah

Benzín na stojanech se prodává už i pod 30 korun za litr

Právo, Martin Procházka, Radek Plavecký

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Motoristé zažívají v posledních dnech u čerpacích stanic už dlouhou dobu nebývalý jev. Benzín natural totiž mohou na benzínkách společnosti Tank Ono natankovat za méně než 30 korun.

Foto: Radek Plavecký

Čerpací stanice u Sukorad na silnici I/16 mezi Mladou Boleslaví a Jičínem nabízí velmi levný benzín.

Článek

Průměrná cena pohonných hmot zůstává ale i přes pokles z posledních týdnů mnohem vyšší. V úterý se podle společnosti CCS prodával litr Naturalu 95 v České republice za průměrných 34,48 Kč a nafta za 34,30 Kč za litr. Nejdráže je tradičně v Praze, kde byly ceny benzínu i nafty o 1,60 Kč výše, než činí celorepublikový průměr.

Do konce roku zlevní o korunu

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle analytika společnosti Colosseum Borise Tomčiaka budou ceny pohonných hmot klesat i nadále, a to poměrně výrazně.

„V nejbližší době očekáváme pokles cen o padesát haléřů za litr. Do konce roku by mohly klesnout až o korunu,“ řekl Právu Tomčiak. Benzín i nafta by se tak prodávaly za méně než 33,50 Kč.

Podmínkou pro zlevnění je to, že ceny ropy zůstanou na nynější úrovni. „To lze očekávat, je možné, že se i nadále sníží. Na trhu totiž přetrvává přebytek této suroviny, Irák navíc pravděpodobně zvýší těžbu a těžba ve Spojených státech je nejvyšší od roku 1983,“ uvedl analytik. Ropa v posledních týdnech zlevnila na pětiletá minima, když se barel prodával za cenu kolem 65 dolarů.

Rozdíly až sedm korun na litru

Mezi jednotlivými pumpami i v relativně malé vzdálenosti panují v současnosti mimořádně velké cenové rozdíly. Například na rychlostní silnici R 10 směrem z Prahy do Krkonoš se na deseti kilometrech trasy ceny pohonných hmot ve čtvrtek lišily až o 6,50 koruny na litr.

Foto: Novinky

Ceny pohonných hmot v ČR podle CCS

Zatímco Benzina Plus na rychlostní u Mladé Boleslavi těsně před sjezdem na Jičín prodávala Natural 95 a naftu shodně za 36,40 Kč, po deseti kilometrech u Sukorad bylo možné u stanice Tank Ono načerpat naftu za 30,50 Kč a Natural 95 za 29,90 Kč za litr.

S Benzinou tak razantní snížení ceny u konkurence očividně příliš nehnulo. Některé jiné čerpací stanice šly s cenou přece jen níž. Na stejné trase podél silnice I/16 mezi zmíněnými dvěma pumpami třeba čerpací stanice obchodního řetězce Albert prodávala Natural 95 za 31,90 Kč a naftu za 32,90 Kč za litr.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám