Hlavní obsah

Karetní firmy testují ověření plateb podle tváře, hlasu nebo tepu

Novinky, tov

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společnost MasterCard vyvíjí nový standard zabezpečení on-line plateb. Cílem je omezit používání hesel, která si lidé musí pamatovat. Firma tak testuje ověření identity zákazníka pomocí tváře, hlasu nebo srdečního tepu, uvádí její tisková zpráva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

On-line platby bez hesel by podle karetní společnosti měly být jednodušší a současně bezpečnější.

„Všichni chceme platit bezpečně, ale i jednoduše tak, aby jedno nebylo na úkor druhého. Chceme identifikovat lidi tím, čím jsou, a ne tím, co si pamatují. Člověk si musí pamatovat tolik hesel, že to spotřebitele i firmy zbytečně zatěžuje,“ uvedl Ajay Bhalla, ředitel divize zabezpečovacích řešení společnosti MasterCard.

Nový bezpečnostní protokol by podle firmy mohl být přijat už v příštím roce, a postupně tak nahradit současný 3D Secure. Pokud bude třeba provést ověření platby, držitelé karet se již nebudou identifikovat statickým heslem, které si musejí pamatovat, ale spíše něčím podobným jednorázovému heslu v kombinaci s biometrickými údaji.

Firma proto podniká pilotní testy ověření držitelů karet pomocí aplikací pro rozpoznávání tváře nebo hlasu nebo pomocí zápěstních pásků, které odečítají jedinečný srdeční rytmus držitele karty.

Rozvoj nových technologií souvisí i s tím, jak se placení kartou integruje do platebních aplikací v chytrých telefonech a tabletech. Podle letošní studie společnosti Juniper Research budou do roku 2018 platby mobilními zařízeními představovat 30 procent veškerého on-line maloobchodního prodeje.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám