Hlavní obsah

Německá železnice je ochromená, strojvůdci vlaků Deutsche Bahn zahájili čtyřdenní stávku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Strojvůdci osobních vlaků největšího německého železničního dopravce Deutsche Bahn (DB) vstoupili ve čtvrtek v 2.00 SELČ do nejdelší stávky v historii společnosti. Protestní akce potrvá až do pondělního rána a postihne i spojení Německa s Českem. Vlaky na trati z Prahy do Berlína budou končit v Drážďanech. DB chtějí v době stávky vypravit asi třetinu plánovaných spojů.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Němečtí železničáři zahájili čtyřdenní stávkuVideo: Reuters

 
Článek

Stávka postihne dopravu na celém německém území. Výrazně omezený bude provoz dálkových i regionálních vlaků. Ve velkých městech se pravděpodobně zcela zastaví městská železnice.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Odborový svaz strojvůdců (GDL) si chce touto cestou vydobýt zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby a zároveň usiluje i o posílení svého postavení v rámci koncernu.

GDL zpočátku usiloval o zkrácení pracovní doby strojvůdců z 39 na 37 hodin týdně a žádal zvýšení platů od 1. ledna o pět procent.

Foto: Hannibal Hanschke, Reuters

Hlavním důvodem tříhodinové výstražné stávky je požadavek na zvýšení mezd a zkrácení pracovní doby.

Nyní se průměrný plat strojvůdců pohybuje v závislosti na odpracovaných letech mezi 36 a 46 tisíci eur (998 tisíc a 1,27 miliónu Kč) ročně. Po ústupcích obou stran v platové oblasti se však jednání zasekla na sporu o postavení GDL v rámci koncernu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám