Hlavní obsah

Prodejce zájezdů Invia míří na polskou burzu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Polská společnost Travelplanet.pl SA podepsala ve čtvrtek předběžnou dohodu o koupi stoprocentního podílu společnosti Invia.cz. Uvedla to v pátek agentura Reuters. Informaci potvrdil marketingový ředitel Invia.cz Michal Tůma.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle dohody má Travelplanet v úmyslu zvýšit svůj kapitál a nabídnout nové akcie současným akcionářům firmy Invia.cz výměnou za jejich podíly. Většinovým vlastníkem Invie je v současnosti  polský investiční fond MCI, který vlastní 83 procent akcií.

Invia.cz naopak vlastní většinový podíl v Travelplanet.pl, jejíž akcie jsou na burze ve Varšavě.

"Dochází k tomu, že Travel Planet vydá akcie a za získané prostředky koupí Invii. Je to technická záležitost," uvedl Tůma. Invia.cz se tak podle něj díky transakci dostane zprostředkovaně na polskou burzu.

Prodávají zájezdy za miliardy

Invia.cz je největším internetovým prodejcem zájezdů v Česku a prodává zájezdy více než 300 cestovních kanceláří působících na českém a slovenském trhu. V roce 2012 dosáhla čistého zisku 44,5 miliónu korun. Loni firma prodala zájezdy cestovních kanceláří v hodnotě 2,61 miliardy korun, což byl proti předchozímu roku nárůst o 21 procent.

Polská internetová cestovní agentura Travelplanet.pl SA začala prodávat zájezdy v roce 2001. S akciemi firmy se od roku 2005 obchoduje na varšavské akciové burze. Její součástí jsou portály Travelplanet.pl, Aero.pl, Hotele24.pl a Zingtravel.pl.

Podle internetových stránek bankier.pl by po spojení byla nová skupina největší společností na varšavské akciové burze v oblasti cestovního ruchu. Společnost by nabízela zájezdy, letenky, ubytování a pojištění v Polsku, České republice, na Slovensku, v Maďarsku a v Rusku.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám