Hlavní obsah

V chudobě žije přes 82 miliónů Číňanů, ukazují vládní data

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv je Čína druhou největší ekonomikou světa, v chudobě tam i nadále žije více než 82 miliónů obyvatel. Ukazují to vládní údaje vycházející z oficiálně stanovené hranice chudoby, která odpovídá ročnímu příjmu 2300 jüanů (asi 8100 Kč). Podle metodiky, kterou používá Světová banka, by však v chudobě žilo více než 200 miliónů obyvatel Číny.

Foto: Profimedia.cz

Chudoba v čínské Šanghaji. Ilustrační foto

Článek

„Obyvatele žijící v chudobě netrápí jen nízké příjmy, musí se vyrovnat s obtížnou dostupností pitné vody, elektřiny, vzdělání, zdravotní péče a úvěrů,” upozornil podle agentury AFP vládní představitel pro rozvoj Čeng Wen-kchaj. Většina z těchto lidí žije v oblastech, které často postihují přírodní katastrofy nebo kde chybí potřebná infrastruktura. Dostat je z chudoby je velmi komplikované, vysvětlil Čeng.

Více než tři desetiletí reforem vedlo k ekonomickému rozmachu Číny, která v roce 2010 vystřídala Japonsko na pozici druhé největší ekonomiky světa. Zemi ale trápí prohlubující se příjmová nerovnost, na kterou upozornil i průzkum provedený univerzitou v Pekingu. Největší rozdíly jsou přitom mezi zámožným východním pobřežím a chudým vnitrozemím.

Čtvrtina nejchudších tak podle údajů z roku 2012 vlastní pouze jedno procento jmění čínské společnosti. Jedno procento nejmajetnějších čínských domácností naopak kontroluje více než třetinu bohatství země.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám