Hlavní obsah

Ropa je nejlevnější za čtyři roky, benzín zlevní o desetníky

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny ropy Brent kvůli slabší poptávce poprvé od roku 2010 klesly pod 85 dolarů za barel. Analytici očekávají další pokles cen ropy, benzín v Česku by měl v nejbližších týdnech zlevnit o desetihaléře.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Světové ceny ropy v úterý ztratily asi čtyři procenta a zažily nejhlubší ztrátu za více než dva roky. Trh oslabilo další snížení odhadu světové poptávky po ropě v měsíčním výhledu Mezinárodní agentury pro energii (IEA) a předpověď růstu těžby v USA.

Severomořská ropa Brent v závěru dne ztratila 3,85 dolaru na 85,04 dolaru za barel a předtím poprvé od roku 2010 sestoupila pod 85 dolarů. Americká lehká ropa WTI skončila na 81,84 dolaru, když zlevnila o 3,90 dolaru.

Pokles začal poté, co IEA předpověděla, že světová poptávka po ropě poroste letos a příští rok mnohem pomaleji, než se doposud předpokládalo. Agentura také vyjádřila pochybnosti o ochotě ropného kartelu OPEC omezit dodávky, a zastavit tak pokles cen. Pokud má poptávka po ropě výrazněji oživit a nabídka oslabit, vyžadovalo by to další cenový pokles, uvedla agentura.

Již čtvrté snížení v řadě

„Prudký pokles ceny ropy, který pozorujeme v posledních týdnech, byl odstartován právě negativními revizemi očekávaného růstu poptávky v letošním roce. V říjnu jde ze strany Mezinárodní energetické agentury již o čtvrtý takový krok v řadě. Kromě obav o poptávku však hrají roli i faktory nabídkové. V tomto ohledu hraje důležitou roli například i nečekaně vysoké množství ropy produkované v Libyi. To pozorujeme i přesto, že bezpečnostní situace v zemi není dobrá,“ řekl Novinkám analytik ČSOB Petr Báča.

Pokles ceny ropy podle něj výrazně zesílil poté, co Saúdská Arábie, což je klíčový světový producent ropy a nejdůležitější člen kartelu OPEC, snížila prodejní ceny své ropy na nejnižší úrovně od konce roku 2008.

Tento fakt si část trhu vykládá jako možný náznak soupeření o udržení tržního podílu. Saúdská Arábie prozatím stále odmítá hovořit o případném jednostranném snížení produkce ropy.

Cenu ropy sráží silný dolar

„Z tohoto pohledu bude bezesporu zajímavé příští řádné zasedání členů OPEC, které je plánováno na konec listopadu. Zároveň je třeba mít na paměti, že cenu pomáhá snižovat i poměrně prudké posilování amerického dolaru, v němž se ceny komodit obvykle obchodují,“ řekl Báča.

Dopad do cen pohonných hmot v Česku zatím nebyl tak výrazný právě proto, že je z části dán i posilováním amerického dolaru.

Foto: David Ryneš, Novinky

Ceny pohonných hmot v ČR podle CCS

„Nicméně zlevnění ropy a ropných produktů v posledním týdnu bylo natolik razantní, že jistý průsak do cen benzínu a nafty, řádově několik desetihaléřů, lze v tomto týdnu očekávat. Záležet bude samozřejmě i na vývoji marží obchodníků,“ dodal analytik ČSOB.

Zlevnění benzínu v Česku očekává také analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

„Podobně jako jiní také čekám v dohledné době snížení ceny pohonných hmot o pár desetníků jakožto důsledek zlevnění korunové ceny ropy do tohoto okamžiku. Zároveň vidím šanci na další mírné zlevnění dolarové ceny ropy, které by mělo do budoucna vyvolat tlak na další pokles korunové ceny pohonných hmot,“ řekl Novinkám Sobíšek.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám