Hlavní obsah

ERÚ pro příští rok zachoval parametry výpočtu cen tepla

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Energetický regulační úřad (ERÚ) zachoval pro příští rok teplárnám parametry, podle kterých určují cenu tepla. O rozhodnutí v pátek informoval mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Ceny tepla pro odběratele stanovují teplárny podle objemu dodávek, použitého paliva a jeho ceny.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

"Domníváme se, že není žádný důvod ceny tepla zvyšovat a měnit rámec výpočtu," řekl Chvojka. Přesnou výši cen ale regulátor neurčuje.

"Každý dodavatel tepla vyrábí z jiného zdroje, pro jiné množství zákazníků, a má celou řadu jiných vstupů a nákladů, takže to nerozhodujeme centrálně," uvedl Chvojka. Ceny pro podle něj mohou u jednotlivých dodavatelů kolísat a lišit se.

ERÚ podle něj rámec pro teplárny mimo jiné stanovuje kvůli tomu, že v odvětví chybí konkurence. "U dodavatelů tepla si nemůžete vybrat dodavatele," dodal Chvojka. V konkrétní lokalitě je podle něj často jen jediný dodavatel, který stanovuje ceny tepla dané území.

„Cenu tepla z teplárenských společností do velké míry ovlivňuje to, z jakého zdroje je teplo vyráběno. V České republice je teplo vyráběno většinou v uhelných nebo plynových teplárnách. Domácnost, která bydlí v bytě, spotřebuje na vytápění zhruba 40 GJ tepla a v průměru za něj zaplatí kolem 23 744 korun ročně. Ale je to velmi nepřesný odhad, viz právě výše uvedené důvody,” upřesnil pro Novinky mluvčí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám