Hlavní obsah

Benzín mírně zlevnil, do prázdnin se cena udrží

Právo, Martin Procházka, Jan Rovenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ceny pohonných hmot v České republice se po dramatických nárůstech z minulého měsíce začaly pozvolna snižovat. Jejich pokles by měl podle odborníků i přes stávku norských zaměstnanců v ropné těžbě pokračovat. "V nejbližších týdnech by ještě mohl nejprodávanější Natural 95 zlevnit asi o 10 až 20 haléřů," řekl Právu hlavní analytik Patria On Line David Marek.

Článek

Podle Marka by tomu tak mohlo být za předpokladu, že se bude pozitivně vyvíjet kurs dolaru vůči koruně a stabilní budou i ceny ropy. "Mohly by například klesnout marže obchodníků, které byly v posledních dvou měsících poměrně vysoké," spekuloval Marek.

Benzín a nafta za posledních deset dní zlevnily v průměru o 10 haléřů na litr, Natural 95 stojí zhruba 27,30 koruny, nafta se prodává za 24,55 koruny. Pohonné hmoty zlevnily druhý týden po sobě a opustily letošní maxima. V porovnání s koncem dubna jsou však ceny stále zhruba o 1,50 koruny výše, od začátku roku v některých oblastech benzin podražil i o tři koruny.

Nejvíce klesly ceny v Praze

V uplynulých dnech mohli nejdynamičtější pokles zaznamenat řidiči v Praze, kde cena pohonných hmot poklesla i o více než 30 haléřů na litr. Ceny pohonných hmot jsou však v hlavním městě tradičně v porovnání s celorepublikovým průměrem o zhruba tři procenta vyšší. V ostatních regionech jsou ceny pohonných hmot spíše vyrovnané. Nejlevnější benzín a nafta jsou jako obvykle na jižní a severní Moravě, kde ceny klesly, stejně jako v ostatních regionech, o zhruba deset haléřů.

Ceny ropy koncem týdne mírně rostly kvůli sílícímu napětí v norské těžbě, kde stávkují zaměstnanci za mzdové požadavky. Severomořská ropa Brent ve čtvrtek podražila o 47 centů na 35,50 dolaru za barel a americká lehká ropa WTI v New Yorku stoupla o 13 centů na 37,70 dolaru. "Norsko je sice významným dodavatelem, zejména v situaci, kdy panuje nejistota ohledně dodávek ropy z oblasti Blízkého východu, prozatím však nervozita kvůli stávce v Norsku nevyústila ve výraznější zvýšení cen. Mírně dražší ropa v důsledku stávky je jen dočasnou záležitostí, která by neměla ovlivnit dodávky na trh v dlouhodobém horizontu," prohlásil Marek.

Norsko nařídilo ukončit stávku na plošinách

Norská vláda v pátek nařídila ukončení stávky za zlepšení sociálních podmínek v ropném průmyslu, která trvala již osm dní a hrozilo, že kvůli ní se v zemi zcela zastaví těžba. Informovalo o tom včera ministerstvo práce.

Vláda se rozhodla intervenovat v reakci na sdělení zaměstnavatelů, kteří již v pondělí oznámili, že na plošiny stávkující zaměstnance nevpustí, což by prakticky znamenalo zastavení těžby ropy a zemního plynu. Stávka již snížila denní produkci ropy asi o 375 tisíc barelů - celkem země vytěží kolem tří miliónů barelů denně a je třetím největším vývozcem této suroviny na světě.

Zaměstnavatelé doufali, že odbory pod hrozbou zastavení celé norské produkce ustoupí samy, nebo je k tomu donutí vláda, což se tak i stalo. Ta v minulosti v podobných situacích ohrožujících národní ekonomiku nařídila ukončení stávek a povinnou arbitráž.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám