Hlavní obsah

Čínská počítačová kriminalita stojí americké firmy miliardy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čína vede agresivní kybernetickou válku proti Spojeným státům, která stojí americké podniky každý rok miliardy dolarů. Prohlásil to ředitel amerického Federálního úřadu pro vyšetřování (FBI) James Comey, kterého citovala agentura AFP.

Foto: Pichi Chuang, Reuters

Ilustrační foto

Článek

V pořadu 60 minut americké televizní stanice CBS Comey prohlásil, že Čína je na špici zemí, které se snaží vykrádat tajemství z amerických firem. A terčem se podle něj stala prakticky každá velká společnost v USA.

"Ve Spojených státech jsou dva druhy velkých společností," řekl Comey. "Ty, které vědí, že je napadli čínští hackeři, a ty, které to nevědí."

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Každoroční ztráty způsobené čínskými počítačovými útoky podle něj není možné vyčíslit, ale jdou řádově do "miliard dolarů", dodal Comey. Na dotaz, které země tímto způsobem na USA útočí, šéf FBI odpověděl: Nechci zveřejnit úplný seznam. Ale mohu říct, že na jeho špici jsou Číňané."

Většina útoků je nápadných

Podle jeho slov jsou při svých snahách velmi agresivní a útočí na mnoha frontách. Cílem je získat užitečné informace například o technologiích, či projektech, které nebudou muset sami vymýšlet. Čínské hackerské pokusy jsou ale podle jeho slov snadno odhalitelné.

"Tak trochu by se daly přirovnat k řádění opilého zloděje. Vykopne přední dveře, shodí vázu a odnese si televizi," dodal Comey.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám