Hlavní obsah

Dvě stě zadlužených obcí dostane od státu varování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Ministerstvo financí rozešle 211 nejzadluženějším obcím v ČR varovné dopisy. Na seznam se dostaly ty, jejichž dluhy překračují 30 procent příjmů. Seznam obcí ministerstvo tají.

Článek

Ministr financí Bohuslav Sobotka v dopise obce na jejich dluh upozorňuje a chce, aby se dluhy snažily co nejrychleji vyřešit. Varování dostanou ty obce, které překračují tzv. dluhovou hranici o 30 procent. To znamená, že 30 procent z rozpočtu jde na splácení dluhu.

Ty, které dopis dostanou, budou muset do konce srpna zdůvodnit, proč limit překračují a "musí oznámil ministerstvu financí, jaká opatření k řešení nadměrné zadluženosti budou přijata", zdůvodnil mluvčí ministerstva financí Marek Zeman.

Varování by se mohlo týkat například Kácova na Kutnohorsku, Malé Morávky na Bruntálsku, nebo Bublavy na Sokolovsku. Ty patří v Česku k nejzadluženějším.

Pokud ministerstvu nevyhoví, přejde úřad k dalšímu kroku. Zařadí je na zvláštní seznam, kterým se bude zabývat vláda. Těm, které na něm i poté zůstanou, hrozí, že už od státu nedostanou žádné dotace.

Dluhy jdou do desítek miliard

Zadluženost českých obcí by ke konci letošního roku měla dosáhnout 70 miliard korun. Na většině této sumy se podílejí Praha, Ostrava a Brno.

Menší obce se nejvíce zadlužily v polovině 90 let, kdy si braly velké půjčky na plynofikaci, které splácejí dodnes. Peníze získávají buď prodejem obecního majetku, nebo si dál půjčují u bank.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám