Hlavní obsah

Zadlužené obce mohou mít problémy se státními dotacemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JIHLAVA

Od příštího roku začne vláda soustavně sledovat zadlužování obcí a krajů. Ty, které jsou zadluženy více, než jsou schopny unést, by podle ministra financí Bohuslava Sobotky nemusely po rozhodnutí vlády dostat další dotace.

Foto: Lenka Pokorná

Běhu se v současné době věnuje stále více lidí všech věkových kategorií. Snímek je pořízen při půlmaratónu v rámci série Run Czech v Č. Budějovicích.

Článek

Vláda příští rok na zakládě výsledků z letošního roku projedná seznam samospráv, které překročí limity obezřetného hospodaření. Ministerstvo financí pak tyto obce vyzve, aby udělaly vše pro zlepšení. V Jihlavě to v pondělí řekl ministr financí Bohuslav Sobotka.

Zadlužené obce pak budou například přísnějí posuzovány při poskytování státních dotací, což se dosud neděje. "Nyní i předlužená obec může dosáhnout na dotace," uvedl ministr.

Dosud se u státního příspěvku zkoumá jen to, zda je radnice schopná zajistit spolufinancování projektu.

O zadlužení by měli obyvatelé obcí vědět včas 

Z ústavního hlediska ale vláda nemá vůbec žádné možnosti regulovat zadlužení obcí. Jediné co může, je informovat zastupitelstva, aby se snažila situaci nějak řešit.

Podle Sobotky je důležité, aby se o potížích dozvěděli i obyvatelé obce. "Nyní se občané většinou o problémech dověděli, až když se obec dostala do naprosto neřešitelné situace," vysvětlil šéf resortu financí.

Podle jeho návrhu, který již schválila vláda, se každé obci a kraji vypočítá ukazatel tzv. dluhové služby. Zvláštní pozornost se bude věnovat těm, které překročí stanovenou 30procentní výši. Monitoring bude poprvé proveden za letošní rok, proto zatím nelze říci, které obce ukazatel překročí.

Obce vykázaly ke konci loňského roku dluh 70,4 miliardy korun, proti předchozímu roku o 14,6 miliardy více. Sobotka sám ale připustil, že zadlužení obcí není tak dramatické, hlavním problémem je stále spíš deficit státního rozpočtu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám