Hlavní obsah

Na soudech kolaboval obchodní rejstřík, nešlo zapsat firmy

Zavádění nové verze elektronického systému pro vkládání firem, sdružení a spolků do obchodního rejstříku provázejí problémy. Na soudech napříč republikou od počátku týdne systém kolaboval a nešlo do rejstříku zapisovat nové položky nebo měnit stávající údaje. Na vině je podle serveru Aktuálně.cz internetová aplikace, přes kterou soudní úředníci mají zápisy provádět.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministerstvo spravedlnosti

Článek

Aktualizovaná verze stávajícího centrálního systému má podle ministerstva spravedlnosti zvýšit výkonnost, rychlost, spolehlivost a pohodlnější obsluhu systému. Zavádí se kvůli nové legislativě a na soudech je teprve od tohoto pondělí.

„V pondělí a v úterý prakticky nefungoval, ve středu chvilku a teď to běží zatím hodinu a půl. Snad nespadne,“ uvedla ve čtvrtek v poledne jedna z pracovnic obchodního rejstříku pražského soudu.

„Výpadky zaznamenáváme neustále,“ potvrdila serveru i vedoucí obchodního rejstříku Krajského soudu v Ústí nad Labem Hana Příhodová.

Ministerstvo problémy připouští

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka ale v tiskové zprávě Právu sdělil, že informace o tom, že v Česku nelze zapsat firmu, je nepravdivá.

„Na zapsání firmy je pět dní a zatím neevidujeme jediný případ, kdy by z důvodů omezené funkčnosti systému nebyla zapsána firma v zákonné lhůtě,“ uvedl Hovorka.

Problémy se zavedením aktualizace systému ale připustil. „Je pravda, že při náběhu bylo jeho užívání omezeno, podle našich informací v pondělí po celý den, v úterý a středu v řádu hodin, což samozřejmě ztížilo práci zaměstnanců rejstříkových soudů. Dnes funguje systém od dopoledne bez závažných problémů a výpadků,“ upřesnil mluvčí.

Podle pracovnic soudů by na vině mohl být velmi krátký, údajně jen dvouhodinový testovací provoz upravené verze, kterou pro ministerstvo vytvořila firma Corpus Solution. Úřad jí má podle smlouvy zaplatit celkem téměř 33 miliónů korun, zatím uhradilo 20,6 miliónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám