Hlavní obsah

Z recese jsme po šesti letech venku, hlásí Řecko

Berlín
Aktualizováno

Řecký premiér Antonis Samaras v úterý prohlásil, že jeho země po šesti letech překonala recesi a ve třetím čtvrtletí vykáže hospodářský růst. Řekl to v Berlíně po jednání s německou kancléřkou Angelou Merkelovou. V příštím roce podle něj Řecko očekává růst hrubého domácího produktu o 2,9 procenta.

Foto: Fabrizio Bensch, Reuters

Řecký premiér Antonis Samaras s německou kancléřkou Angelou Merkelovou

Článek

"Řecko i přes velmi tvrdá úsporná opatření dokázalo po šesti letech opustit fázi recese. Ve třetím čtvrtletí roku 2014 budeme konečně v černých číslech a máme náznaky hospodářského oživení," řekl Samaras.

"V roce 2015 oficiálně očekáváme míru růstu 2,9 procenta a v roce 2016 pak 3,7 procenta. A děláme vše pro to, abychom takového hospodářského výkonu skutečně dosáhli," doplnil.

Nezaměstnanost „pouhých” 26,6 procenta

Jako pozitivní signál vidí Samaras i pokles nezaměstnanosti, která ve druhém čtvrtletí klesla na 26,6 procenta. To je nejméně od konce roku 2012.

"Samozřejmě je taková míra nezaměstnanosti stále velmi vysoká, a to zejména u mladých," podotkl řecký premiér. Podle něj by očekávaný hospodářský růst mohl pomoci zajistit víc pracovních míst.

Německo chce pomoci

Merkelová uvedla, že Německo je připraveno Řecku pomoci k úplnému překonání krize. Podle kancléřky mohou německé firmy a banky podpořit zejména malé a střední řecké podniky, kterým by mohly zajistit snazší přístup k úvěrům.

Řecko se v květnu 2010 ocitlo na pokraji státního bankrotu a muselo požádat Evropskou unii a Mezinárodní měnový fond (MMF) o finanční pomoc. Dohodlo se přitom na dvou záchranných programech v celkové hodnotě 240 miliard eur. Výměnou za pomoc v minulých letech masivně škrtalo výdaje, snižovalo důchody a mzdy a zvyšovalo daně.

Financování z programu pomoci od partnerů v eurozóně skončí v prosinci. Pomoc od MMF vyčerpá Řecko v prvním čtvrtletí 2016. Samaras ale v úterý uvedl, že Atény zřejmě budou moci ukončit čerpání peněz od MMF už před plánovaným datem, protože země bude schopna opět stát na vlastních nohou.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám