Hlavní obsah

Vznikne největší cestovka světa, TUI Travel se spojí s TUI AG

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Největší evropská cestovní kancelář TUI Travel a její většinový vlastník TUI AG se dohodly na podmínkách fúze. Spojením má vzniknout největší cestovní a turistická skupina na světě s kombinovanou hodnotou 6,5 miliardy eur (179 miliard korun). Oznámily to v pondělí společnosti, které o plánech na sloučení informovaly již v červnu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nová skupina si ponechá název německého vlastníka TUI AG. Sídlo bude mít v Německu a s jejími akciemi se bude obchodovat hlavně na londýnské burze.

Akcionáři britské TUI Travel podle podmínek dohody obdrží za svou akcii 0,399 akcie nové TUI.

Německá cestovní a turistická firma TUI AG nyní vlastní v TUI Travel podíl 55 procent. Největším akcionářem TUI AG je se čtvrtinovým podílem Alexej Mordašov, který již dříve prosazoval sloučení obou firem, aby se zjednodušila holdingová struktura.

Sloučením ušetří

Firmy v pondělí podle agentury Reuters potvrdily, že spojením ušetří na nákladech nejméně 45 miliónů eur (1,2 miliardy korun) ročně, protože se zbaví překrývajících se funkcí a stáhnou akcie z burz v Německu.

TUI Travel vlastní CK stejného jména, ale také značky Thomson, Airtours a Laterooms.com. TUI AG pak vlastní divizi výletních plaveb a 232 hotelů. Firmy již jednou o spojení uvažovaly. Na počátku loňského roku však nakonec od spojení odstoupily. Zdůvodnily to tehdy nepříznivým vývojem ceny akcií.

Reklama

Související témata:

Související články

ČOI: Pochybení cestovek přibývá

Kontroloři České obchodní inspekce (ČOI) odhalili porušení předpisů u 27 ze 71 kontrolovaných cestovních kanceláří a agentur. Ve druhém čtvrtletí uložili 14...

Výběr článků

Načítám