Hlavní obsah

Kapitálovou restrukturalizaci NWR schválil i newyorský soud

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Kapitálovou restrukturalizaci těžařské společnosti New World Resources (NWR), které patří i černouhelná OKD, schválil po londýnském soudu i newyorský soud. Vyplývá to ze středečního sdělení společnosti.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Snížení nominálního zadlužení z 825 miliónů eur (asi 23 miliard Kč) na 500 miliónů eur (zhruba 14 miliard Kč) a vydání nových akcií už na konci srpna firmě schválili její věřitelé a minulý týden také soud v Londýně. NWR teď může proces restrukturalizace dokončit, předpokládá, že se tak stane v říjnu.

"Schválení newyorským soudem je další důležitý krok k dokončení kapitálové restrukturalizace. Předpokládáme, že proces bude dokončen v první polovině října," řekl ředitel vnějších vztahů společnosti Petr Jonák.

Pro úplně dokončení musí ještě firma mimo jiné vydat nové akcie stávajícím akcionářům. Podle dřívějších informací za celkem 118 miliónů eur (asi 3,3 miliardy korun).

Dlouhodobé problémy s cenou uhlí

NWR se dlouhodobě potýká s nízkými cenami uhlí. Ve třetím čtvrtletí firma prodává koksovatelné uhlí za 85 eur za tunu, což je sice o procento dráž než ve druhém čtvrtletí, meziročně to ale představuje pokles o šest procent. Podle sdělení společnosti ze začátku července NWR ve druhém čtvrtletí meziročně mírně zvýšila produkci uhlí, ale jeho prodej klesl o 16 procent. V letošním prvním pololetí snížila společnost ztrátu na 57 miliónů eur (1,6 miliardy Kč) z 396 miliónů eur před rokem.

NWR patří téměř ze dvou třetin skupině BXR, kterou v červenci opustil podnikatel Zdeněk Bakala. NWR včetně OKD a 44 000 bytů na Ostravsku ale zůstává ve společném vlastnictví Bakaly a BXR.

Reklama

Související články

Akcie NWR zlevnily za dva dny o 60 procent

Akcie těžařské společnosti NWR na pražské burze v pátek dopoledne spadly téměř o 39 procent, prodávaly se za méně než dvě koruny. Už ve čtvrtek ztratily akcie...

Výběr článků

Načítám