Hlavní obsah

Argentina chce obejít amerického soudce

Novinky, Tomáš Volf

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová poslala zákonodárcům návrh zákona, který by majitelům dluhopisů umožnil vyměnit si dluhopisy vydané podle zahraniční legislativy za dluhopisy stejné hodnoty řídící se argentinským právem. Uvedl to argentinský deník La Nación.

Foto: Jorge Adorno, Reuters

Argentinská prezidentka Cristina Fernándezová

Článek

Peníze 92,4 procenta věřitelů, kteří se s Argentinou v letech 2005 a 2010 na restrukturalizaci dluhu dohodli, by vyplácela argentinská centrální banka.

Tito věřitelé nedostali 30. července úroky, protože jejich výplatu zablokoval newyorský soudce Thomas Griesa. Ten rozhodl, že nejdříve mají dostat zaplaceno 1,5 miliardy dolarů fondy, které se dohodnout odmítly. Země se tak podruhé po 12 letech podruhé dostala do platební neschopnosti. [celá zpráva]

Argentina odmítá „supím fondům“, jak je v zemi všichni označují, zaplatit v obavách, že se připojí další věřitelé a budou nárokovat 15 až 20 miliard dolarů.

Foto: Marcos Brindicci, Reuters

Supové táhněte, píše se na graffiti v Buenos Aires

„Je to možnost, nikoli povinnost,” prohlásila argentinská prezidentka v noci na středu v televizním projevu. „Pokud se držitelé dluhopisů rozhodnou – coby jednotlivci nebo kolektivně – požádat o změnu legislativy a úřední příslušnosti svých dluhopisů ... ministerstvo hospodářství má oprávnění provést swap (výměnu) za nové státní dluhopisy podle místní legislativy,” uvedla.

S Argentinou se soudí miliardář Paul Singer

Poslední splátka leží kvůli rozhodnutí amerického soudce od konce června na účtu americké Bank of New York Mellon. Argentinský plán počítá s tím, že vláda tohoto správce nahradí argentinskou státní bankou Banco de la Nación, která by si otevřela účet u centrální banky.

„Supům“, kteří drží zbývajících 7,6 procenta, prezidentka nabídla výměnu také, pokud přistoupí na stejné podmínky jako ostatní. To znamená odepsat zhruba dvě třetiny jejich původní hodnoty. To ale fondy opakovaně odmítly. V jejich čele stojí majitel největšího z nich, Elliott Managementu, americký miliardář Paul Singer.

Fernándezová také dodala, že i administrativa amerického prezidenta Baracka Obamy označila rozhodnutí soudce Griesy za „extravagantní”.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám