Hlavní obsah

Snažíme se vždy dělat o něco více, říká nový šéf Pražské plynárenské

Právo, Jiří Tichý

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražská plynárenská je druhým největším tuzemským dodavatelem zemního plynu a letošní rok je pro ni zlomový. Změnila se osoba majitele, kompletně se vyměnil management a navíc za pochodu dochází k restrukturalizaci společnosti. Na její současné směřování a záměry jsme se zeptali předsedy představenstva Pavla Janečka.

Foto: Pražská plynárenská

Předseda představenstva Pražské plynárenské Pavel Janeček

Článek

V čem je již nyní Pražská plynárenská nová a jiná než ještě před několika měsíci, kdy jste ji převzal?

V první řadě bych řekl, že Pražská plynárenská postupně začíná fungovat mnohem efektivněji, což je mimo jiné důsledek už zmíněné postupně probíhající restrukturalizace. Když jsem do firmy před čtvrt rokem přišel, připadala mi v některých oblastech tak trochu jako klimbající obr.

To se ale nyní velmi rychle mění. Nový management, složený ze zkušených odborníků, kteří své nesporné schopnosti již jasně prokázali ve svých předcházejících působištích, přinesl nové myšlenky, obchodní modely, nápady, know-how a navíc i neocenitelné zkušenosti, které nyní Pražská plynárenská zúročuje. Firmu se díky tomu daří mnohem více rozhýbat. Je v mnoha ohledech podstatně důraznější než v minulosti, má větší vůli prosadit se, jít nekompromisně a mnohem tvrději za svými cíli.

Dá se říci, že firma je již optimalizovaná a funguje zcela podle vašich představ?

Zcela ještě ne, protože to je bohužel běh na trochu delší trať. Nicméně mám dobrý pocit ze současného vývoje a směru, kterým se Pražská plynárenská ubírá. Navíc se již začínají dostavovat zcela hmatatelné výsledky, což mne jen utvrzuje v tom, že cesta, kterou jsme nastavili, je správná.

Jak v této souvislosti funguje spolupráce s vlastníkem Pražské plynárenské, jímž je hlavní město Praha?

Management Pražské plynárenské má jasnou vizi, která je smysluplná i z hlediska majitele, a panuje tedy na ní vzájemná shoda. Tuto vizi se spolu s našimi zaměstnanci postupně snažíme uvádět v život. Majitel nás nechá pracovat a poskytuje nám při tom nezbytnou podporu a součinnost. To je, myslím, z jeho strany prozíravý a odpovědný postoj.

Jak novou firemní vizi přijali zaměstnanci?

Jsem si jist, že vesměs pozitivně. U většiny z nich lze pozorovat, že ji přijali takříkajíc za svou. Pracují s ohromným nasazením a maximálně se snaží o její naplnění.

Mimochodem, to před několika měsíci, kdy jsem do Pražské plynárenské přišel, rozhodně nebylo vždy pravidlem a osobně mne tento zřetelný posun v jejich chování a myšlení velmi těší.

Můžete charakterizovat motto současné Pražské plynárenské?

Když to opravdu hodně zjednoduším, tak bych řekl: Dělat vždy o něco více, než si myslíme, že by mělo stačit. Abych to lépe přiblížil, uvedu jeden praktický příklad. Pražská plynárenská se dlouhodobě angažuje ve využití zemního plynu v dopravě. Provozujeme a budujeme v této souvislosti plnicí CNG stanice, aby řidiči měli kde tankovat.

Máme také autopůjčovnu vozidel s pohonem na stlačený zemní plyn, aby si je veřejnost mohla vyzkoušet a poznat jejich nesporné výhody. To samo o sobě je, myslím, celkem dost. My jsme si však řekli, že musíme udělat ještě něco navíc. Pro naše zákazníky jsme tedy ve spolupráci s partnery zajistili zajímavé slevy na nákup těchto vozidel, které u některých modelů značně překračují stotisícovou hranici.

Za pouhý měsíc tuto naši nabídku využily již desítky zákazníků. Možná si řeknete, že je to jen drobnost. Jsem si ale jist, že když zákazníkům nabídneme více takových drobností, tak to ocení.

Zmínil jste se o problematice CNG, tedy využití zemního plynu v dopravě. Je to jedno z témat, kterým se chcete do budoucna věnovat intenzivně?

Zcela určitě, protože v tom vidíme velký potenciál. Mohu říci, že do této oblasti budeme ve velké míře investovat. Máme rozpracovánu řadu velmi zajímavých projektů, které v následujících měsících budeme postupně spouštět.

Někteří dodavatelé, vaši konkurenti, žehrají na letošní zimu, která byla z hlediska prodeje plynu velmi nepříznivá. Jak se s jejími následky vypořádáváte vy?

To, že byla letošní zima taková, je fakt, který se nám vůbec nezamlouvá. Nicméně jsme museli dopředu počítat i s touto eventualitou a být na ni dobře připraveni. Díky prozíravé a odpovědné nákupní strategii a nalezení určitých rezerv aktuálně plníme nejen stanovený finanční plán letošního roku, ale dokonce jej překračujeme. Z tohoto pohledu mohu tedy říci, že se nám s následky letošní velmi mírné zimy podařilo vypořádat dobře.

Mimochodem, výše uvedené svědčí i o tom, že Pražská plynárenská má mnohem větší potenciál a rezervy, než se dříve zdálo. Teď je jen na nás, jak to co nejlépe využít a vytěžit.

Co teď Pražská plynárenská potřebuje nejvíce?

Podle mého názoru zejména více času. Času na to, aby svému majiteli mohla ukázat, že vlastnit ji je dlouhodobě správné a smysluplné řešení. A konkurentům, že i když už je nyní silná, bude v budoucnu ještě mnohem silnější.

Může se Vám hodit na službě Firmy.cz

Reklama

Související témata:

Související články

ERÚ zkontroluje zásoby obchodníků s plynem

Energetický regulační úřad (ERÚ) provede u všech obchodníků s plynem kontrolu bezpečnostního standardu dodávek plynu. Prověří, zda všechny povinné subjekty...

Výběr článků

Načítám