Hlavní obsah

Alitalia schválila spojení s Etihad Airways

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Akcionáři ztrátových italských aerolinií Alitalia v pátek schválili dohodu o spojení se společností Etihad Airways ze Spojených arabských emirátů. Etihad koupí v Alitalii 49 procent akcií. Dohoda, jejíž konečné podmínky sjednala ve čtvrtek italská vláda s vedením Etihad Airways, bude oficiálně podepsána ještě v pátek.

Foto: Max Rossi, Reuters

Centrála společnosti Alitalia na letišti Fiumicino v Římě.

Článek

Dohoda znamená záchranu pro italského vlajkového přepravce, který se v posledním desetiletí potácel na pokraji bankrotu a přežíval jen díky státní pomoci. Etihad Airways by měly do Alitalie investovat během tří let 1,2 miliardy eur (33,4 miliardy korun), řekl ve čtvrtek italský ministr dopravy Maurizio Lupi.

Ještě v noci na pátek zmizela poslední překážka dohody, na níž obě strany pracovaly od konce loňského roku. Se smlouvou vyslovila souhlas poslední odborová organizace Alitalie, která se až dosud vzpírala plánu na snížení mezd a propouštění, uvedla agentura ANSA.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

To, že dohodu podpořily všechny hlavní odborové organizace, „vytváří v těchto chvílích, které jsou pro Alitalii rozhodující, uvolněnější a klidnější atmosféru“, řekl šéf Alitalie Gabrielle Del Torchio.

Smlouvou se Etihad Airways otevře čtvrtý největší trh letecké přepravy v Evropě. Etihad Airways vznikly před deseti lety a patří mezi nejrychleji rostoucí na světě. Masivně rozšiřují flotilu letadel a vlastní podíly ve společnostech Air Berlin, Air Seychelles, Virgin Australia, Aer Lingus či Jet Airways.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám